Hlavní obsah

Hokej na příští olympiádě? Fasel zveřejnil čtyři varianty. Včetně té hororové

Edmonton/Praha

Od konce posledních zimních olympijských her sice ještě neuběhl ani půlrok, hokejoví činovníci však už nyní diskutují, jak by mohl vypadat turnaj na příštích hrách, které bude v roce 2022 hostit čínský Peking. Během Hlinka Gretzky Cupu se k záležitosti vyjádřil i René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Foto: Profimedia.cz

Prezident IIHF René Fasel předává na letošní zimní olympiádě v Pchjongčchangu zlatou medaili ruskému hokejovému brankáři Vasiliji Košečkinovi.

Článek

Budou v Pekingu startovat i hráči z NHL, nebo se zopakuje scénář z letošního Pchjongčchangu, kde nejlepší hokejisté světa pod pěti kruhy scházeli? Podle Fasela jsou ve hře hned čtyři varianty.

1. Hokejový turnaj se uskuteční tak, jako tomu bylo od Nagana 1998 po Soči 2014. Tedy i s borci z NHL, která bude po dobu olympijských her přerušena.

2. Stejně jako v Pchjongčchangu budou muset hvězdy z NHL na olympiádu zapomenout. Povolení ke startu by dostali jen ti, kteří nejsou smluvně vázáni s týmem NHL.

3. Na mužském hokejovém turnaji pod pěti kruhy by se objevili jen hráči do třiadvaceti let, s velkou pravděpodobností ti bez kontraktu v NHL. Tento formát by se tak částečně podobal fotbalu na olympijských hrách.

4. Hokej by se na zimních olympijských hrách v Pekingu vůbec nehrál.

Poslední varianta by byla nejhorší i pro Mezinárodní olympijský výbor (MOV), neboť hokejový turnaj tvoří na ZOH podstatnou část příjmů ze vstupného. Fanoušci by navíc hry bez ledního hokeje těžce vstřebávali.

První scénář je však v současné době v nedohlednu, neboť komisionář NHL Gary Bettman ani majitelé klubů nejsou nakloněni představě přerušit na dva týdny svou soutěž. „Nevím o tom, že bychom chtěli jet do Číny. Myslím, že jet na olympiádu je ohromné narušení celé sezóny," nechal se Bettman slyšet v únoru letošního roku.

Hokej a letní olympiáda?

Místo toho poskytl alternativní řešení - přesunout hokej na letní olympiádu, aby se ho zúčastnily i hvězdy NHL a ta se nemusela přerušovat. Jako příklad uvedl historicky první olympijský hokejový turnaj, který se konal v roce 1920 na letních olympijských hrách v Antverpách. „Jsem si jistý, že hráči by byli nadšení (jet na olympiádu) v létě," uvedl Bettman bez jakékoliv ironie.

Proti tomuto návrhu už se ale vymezili v oficiálním prohlášení zástupci ruského hokejového svazu. „Hokej je pro zimní hry zásadní, realizace nijak nezávisí na postoji NHL," uvedl ruský svaz s tím, že bude všemi možnými prostředky bránit zachování stávajícího formátu olympijského hokejového turnaje.

Jakou variantu s hokejem na OH byste preferovali?
První
79,3 %
Druhou
7,7 %
Třetí
4,3 %
Čtvrtou
8,7 %
Celkem hlasovalo 8949 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko