Hlavní obsah

Francouz, Kořenář a Vaněček se představí na Utkání hvězd AHL

Springfield

Čeští brankáři Pavel Francouz z Colorado Eagles, Josef Kořenář ze San Jose Barracuda a Vítek Vaněček z Hershey se dostali do nominace na Utkání hvězd nižší zámořské ligy AHL. Exhibice se bude hrát v pondělí 28. ledna ve Springfieldu, o den dříve se uskuteční dovednostní soutěže.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Jediný inkasovaný gól. Pavel Francouz při svém debutu nestačil jen na střelu Brada Richardsona.

Článek

Francouz i Kořenář, kteří chytají v AHL první sezonu, budou hájit barvy Pacifické divize. Vaněček v soutěži působí třetí celou sezonu, ale na Utkání hvězd se představí také poprvé. Bude v kádru Atlantické divize.

Osmadvacetiletý Francouz je v současné době v prvním týmu Colorado Avalanche, kam byl v pondělí povolán podruhé za poslední dva týdny. Účastník pěti světových šampionátů a olympijských her v Pchjongčchangu už odchytal v NHL část dvou utkání s průměrem 1,97 obdržené branky na zápas a s úspěšností 94,3 procenta.

Odchovanec Plzně, který dovedl v extralize v roce 2015 k titulu Litvínov, podepsal loni v květnu jako nedraftovaný volný hráč roční jednocestnou smlouvu. Do zámoří se přesunul po třech letech v Čeljabinsku.

V AHL odchytal Francouz v této sezoně 23 utkání a s úspěšností zákroků 91,9 procenta je pátý v soutěži. Má průměr 2,65 obdržené branky na zápas a jednou udržel čisté konto.

Dvacetiletý Kořenář si vybojoval smlouvu se San Jose Sharks jako nedraftovaný hráč loni na zkoušce před sezonou, na premiéru v NHL čeká. Minulý ročník strávil v extralize v Jihlavě a v první lize v Benátkách nad Jizerou.

Nyní září na farmě San Jose. Vládne pořadí gólmanů AHL s nejnižším průměrem 2,19 inkasovaného gólu na utkání a s úspěšností 91,8 procenta je šestý. Vychytal také dvakrát čisté konto.

Dvaadvacetiletý Vaněček, kterého si Washington vybral před pěti lety v druhém kole draftu na 39. místě, také ještě v NHL nechytal. V tomto ročníku vicemistr světa do 18 let z roku 2014 v AHL odchytal 16 utkání s průměrem 2,55 branky na zápas, úspěšností 90,9 procenta a udržel jednou čisté konto.

Reklama

Související témata: