Hlavní obsah

Frölunda - Plzeň 6:3Finále se vzdálilo. Plzeň v Lize mistrů poprvé prohrála, v Göteborgu vyfasovala šestku

Göteborg
Aktualizováno

Postup do vysněného finále se hodně vzdálil. Hokejisté Plzně totiž v prvním semifinále Ligy mistrů podlehli navzdory hattricku obránce Allena v Göteborgu domácí Frölundě 3:6 a za týden v domácí odvetě musí vyhrát minimálně o čtyři góly, aby navázali na Spartu, která si finále soutěže shodou okolností proti Frölundě zahrála před dvěma roky. Západočeši byli až do úterý jediným neporaženým celkem v aktuálním ročníku Ligu mistrů, přemožitele našli až v jedenáctém utkání.

Foto: imago sportfotodienst/Michael Erichsen, ČTK

Ryan Lasch střílí třetí gól Frölundy, plzeňský brankář Dmitrij Milčakov už zasáhnout nestačil.

Článek

Frölunda, která ve čtvrtfinále vystavila stopku brněnské Kometě celkovým skórem 10:2, na Západočechy vlétla, jenže ti její úvodní nápor přečkali a sami naopak mohli jít do vedení. Kapitán Gulaš si totiž v první přesilovce utkání položil k ledu gólmana Gustafssona, pak ale za dvou metrů trestuhodně minul zcela prázdnou branku.

A Plzeň to mrzelo o to víc, že ve vlastní početní výhodě navíc sama inkasovala, když brankáře Milčakova překonal dorážející Mustonen. To göteborský celek se svou premiérovou přesilovkou naložil podstatně lépe, neboť Allenův faul potrestal Rakshani a zajistil aktuálnímu lídrovi švédské nejvyšší soutěže dvoubrankový náskok.

Škodovce dál nevycházely přesilovky, i ona si ale nakonec dokázala pomoct při hře v početní nevýhodě. Při trestu Eberleho vypíchl ve vlastní třetině obránce Allen, v úniku nadvakrát překonal Gustafssona a vsítil kontaktní gól.

Osmadvacetiletý americký obránce, který až do semifinále vstřelil v aktuálním ročníku Ligy mistrů jedinou branku, byl při chuti i po první změně stran. Po Strakově pobídce se kličkou zbavil protihráče, aby povedeným zakončením z pravého kruhu srovnal.

Jenže švédský celek, který Ligu mistrů opanoval v roce 2016 i 2017, nezpanikařil a za necelé čtyři minuty už znovu tahal za delší konec. Při signalizovaném trestu Plzeňských zasáhl puk před Milčakovem Lasch, a když trefu posvětil i videorozhodčí, bylo to 3:2.

Domácí znovunabytý náskok viditelně uklidnil, naopak Čihákovi svěřenci najednou zaostávali především v pohybu a o dvě minuty později inkasovali už počtvrté po ráně Grönlunda od modré.

Pro Milčakova tím zápas krátce před jeho polovinou skončil, jeho nástupce v brance Frodl ale kapituloval už po 78 vteřinách od nástupu na led, protože Simon Hjalmarsson zakončil Stalbergovu milimetrově přesnou přihrávku. Trenér Čihák zareagoval oddechovým časem, po kterém se sice Plzeň trochu uklidnila, domácí Frölunda ale i nadále zůstávala nebezpečnějším týmem.

Naděje na přijatelnější výsledek do odvety však Plzni ve třetí části brala častá vyloučení, jen v první desetiminutovce závěrečné třetiny přišla hned tři. A právě to třetí, Strakovo, potrestal hned po čtyřech vteřinách svým druhým gólem v zápase Rakshani. V 51. minutě ale vypálil Allen a i díky teči jedné ze soupeřových hokejek zkompletoval hattrick a uzavřel na konečných 6:3 pro Frölundu.

Ve finále si Frölunda, či Plzeň zahraje s lepším z dvojice Mnichov - Salcburk. První vzájemný duel obou celků skončil bez branek.

Semifinále play off hokejové Ligy mistrů - 1. zápas (Göteborg):
Frölunda Indians - Škoda Plzeň 6:3 (2:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Mustonen (Ekbom), 12. Rakhshani (Lasch, Genoway), 28. Lasch (Carlsson, Fagemo), 30. Grönlund (Rakhshani, Friberg), 32. S. Hjalmarsson (Stalberg, Sigalet), 48. Rakhshani (Lasch, J. Lundqvist) - 19. Allen, 25. Allen (P. Straka, N. Jones), 51. Allen (Gulaš, Jan Kovář). Rozhodčí: Kauokari, Vikman (oba Fin.) - Pihlblad, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 2975.
Frölunda: Gustafsson - Lindström, Sigalet, Grönlund, Genoway, Moverare, Ekbom, Westerlund - Rakhshani, J. Lundqvist, Friberg - Fagemo, Carlsson, Lasch - Ponthus Westerholm, Mustonen, Fjällström - Raymond, Rosseli Olsen, S. Hjalmarsson - Stalberg. Trenéři: Rönnberg, Lundskog a Näslund.
Plzeň: Milčakov (30. D. Frodl) - Pulpán, Čerešňák, Allen, N. Jones, Vráblík, Kaňák, Kvasnička - Gulaš, Jan Kovář, V. Němec - Eberle, Kodýtek, P. Straka - Kratěna, Kracík, D. Kindl - Kantner, Preisinger, Indrák. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík, J. Špaček a Pejchar.
Red Bull Mnichov - Red Bull Salcburk 0:0.

.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín