Hlavní obsah

Nastupovali za něj čeští reprezentanti. Teď klub nemá na hráče ani na hokejky a hrozí mu zánik

Záhřeb/Praha

Ještě předloni působil v Kontinentální hokejové lize, kde za něj během čtyřletého působení v této soutěži nastupovali i čeští reprezentanti Jakub Krejčík, Tomáš Mertl, Marek Kvapil nebo Radek Smoleňák. Pak ale Medveščak Záhřeb postihly finanční problémy, kvůli kterým se před sezonou 2017/18 vrátil z KHL do EBEL. Jenže s financemi je to stále horší a horší, takže chorvatskému celku reálně hrozí bankrot.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejový útočník Marek Kvapil (v bílém) v dresu Medveščaku Záhřeb na snímku z roku 2015.

Článek

Uplynulý ročník přitom nezačal pro Medveščak v EBEL špatně. Domácí zápasy lákaly, hala Don Sportova v Záhřebu s kapacitou pro 5500 fanoušků pro hokejová klání bývala většinou vyprodaná, a Medveščak dokázal postoupit do play off.

Jenže loni v létě přišly trable. Klub opustila řada sponzorů, takže najednou neměl ani na platbu za led ve své hale. Mužstvo se tak na sezonu muselo připravovat v Sisaku, městě ležícím padesát kilometrů od chorvatské metropole.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Medveščaku Záhřeb.

A protože se situace nelepšila, na řadu musel přijít prodej hráčů. Jen v prosinci se Záhřeb musel zbavit dvanácti hokejistů, v lednu exodus pokračoval devíti odchody. V prosinci mužstvo opustil i trenér Aaron Fox, jenž předtím v klubu dlouho působil jako sportovní manažer.

Mužstvo se potácí na samém dně tabulky EBEL, z 39 zápasů získalo jen 21 bodů. Na vítězství čeká už od 20. listopadu neskutečných 21 utkání. Výsledky z posledních duelů? Debakl za debaklem!

Posledních šest zápasů Medveščaku Záhřeb:
Medveščak - Salcburk 0:7
Bolzano - Medveščak 11:0
Medveščak - Vídeň 0:13
Medveščak - Dornbirn 2:10
Klagenfurt - Medveščak 6:0
Klagenfurt - Medveščak 12:0

Hráči prý už několik měsíců neviděli výplatu, k dispozici nemají dostatečný počet hokejek a značně pokulhává i další servis. Když si třeba jeden z hráčů Medveščaku zlomil při jednom z venkovních zápasů nohu, klub se o něj nepostaral a nechal ho domů odcestovat na vlastní náklady.

Vedení EBEL má zájem, aby chorvatský celek alespoň dohrál tuto sezonu, proto mu dokonce udělilo výjimku pro minimální počet hráčů zapsaných na soupisku pro utkání. Proto snad ani nikoho nepřekvapilo, když Medveščak minulý týden přicestoval do Bolzana jen s dvanácti hokejisty.

O jeho konci v EBEL po ročníku 2018/19, zdá se, není pochyb. Pokud ale Záhřebští v létě neseženou silného sponzora, hrozí klubu i zánik.

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko