Hlavní obsah

Zmatek a šok ve finále mistrovství světa! Sudí neuznala zlatý gól

Espoo/Praha

To bylo hodně divoké finále! Finské hokejistky měly na dosah vítězství na domácím mistrovství světa, když se o zlatou medaili utkaly s Američankami. A po gólu Petry Nieminenové v prodloužení už se dokonce radovaly - hromadně naskákaly na led, aby oslavily svůj titul. Rozhodčí se ale po chvíli rozhodli gól ještě přezkoumat pomocí videa - a k údivu šokovaných domácích hráček i vyprodané arény v Espoo gól neuznali kvůli nedovolenému bránění. A následně místo údajně faulující Finky dostala dvouminutový trest americká gólmanka.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Elisa Holopainenová z Finska a Brianna Deckerová z USA v akci během finále ženského mistrovství světa v ledním hokeji.

Článek

Takhle blízko zlatu snad nikdy nikdo, kdo jej nakonec nevyhrál, ještě nebyl. Ve finále ženského hokejového mistrovství světa se po základní hrací době, která skončila 1:1, muselo prodlužovat. Rozhodnutí měla na hokejce Petra Nieminenová, která překonala brankářku USA Alex Rigsbyovou.

Rozhodčí za brankou ukázal směrem k ní a v tu chvíli Finky propukly v hlasitý jásot. Začaly odhazovat helmy i chrániče a hromadně se vrhaly na led. Jenže sudí se rozhodla situaci ještě přezkoumat - a po chvíli zlatý gól Finek neuznala kvůli údajnému nedovolenému bránění gólmanky Rigsbyové jednou z domácích hráček, obránkyní Jenni Hiirikoskovou.

Rozjásaná aréna byla v šoku. A s ní i Finky, které už další gól vstřelit nedokázaly a zcela rozhozené pak dokázaly proměnit jediný nájezd z pěti, zatímco jejich soupeřky se ze čtyř pokusů trefily dvakrát.

Proč gól nebyl uznán, to málokdo chápe - fanoušci na sociálních sítích při pohledu na záběry z nakonec nególové situace jen nevěřícně kroutí hlavami.

Čemu se však všichni divili nejvíce, byl další verdikt rozhodčí poté, co branku neuznala. Kontakt mezi finskou obránkyní a americkou gólmankou byl a dá se pochopit, že z pozice brankářky je chráněna Rigsbyová. Jenni Hiirikosková, která se měla dopustit nedovoleného bránění, trest nedostala. Naopak jediný, kdo si ze situace odnesl dvě minuty, byla gólmanka Alex Rigsbyová, která se měla dopustit podražení.

K situaci se pro Sport.cz vyjádřila česká expertka. Podle ní se celá situace odehrála tak, že Hiirikosková vjela jednou nohou lehce do brankoviště a došlo ke kontaktu finské hráčky a gólmanky. To zapříčinilo fakt, že gól nebyl uznán. "Pokud dojde ke kontaktu útočícího hráče s brankářem a padne gól, podle regulí IIHF se neuzná," uvedla. Hned nato došlo k podražení ze strany americké brankářky, za které dostala Rigsbyová trest.

O situaci se bude asi i nadále hodně mluvit a spekulovat, jisté je ale jedno - světovými šampionkami se po samostatných nájezdech staly Američanky a pro Finky je nejspíš jen hodně slabou útěchou, že se jejich kapitánka Jenni Hiirikosková stala hráčkou turnaje.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko