Hlavní obsah

Těžká práce! Od nuly! Česká hokejová legenda řeší složitý úkol

Praha

Povolali českou legendu a na zdejším ledě budou zbrojit na příští velké bitvy, které je čekají i doma v Pekingu. Čínští hokejisté už se pod vedením bývalého excelentního útočníka Jiřího Šejby připravují v Kladně, aby se jejich tým od nové sezony stal příslušníkem třetí nejvyšší české soutěže a učinil alespoň krůček k tomu, aby byl schopen důstojně hrát na olympiádě v roce 2022.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Šejba (vpravo) na archivním snímku s Luďkem Bukačem mladším na střídačce hokejistů Mladé Boleslavi.

Článek

Těžký úkol stojí před hrdinou české hokejové historie, který po hráčské kariéře působil mj. v Pardubicích, Mladé Boleslavi, ale i v Polsku a na Slovensku. „Tahle práce je úplně jiná, musíte začít skoro od nuly, být hodně trpělivý," líčí pro Radiožurnál Šejba, který se zapsal do hokejových dějin hlavně při MS v roce 1985.

Část čínského týmu je teď v Kanadě, zbytek má Šejba v Kladně. Pod názvem China Golden Dragon bude výběr hrát druhou ligu a to od září.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaromír Jágr na tréninku kladenských hokejistů.

Ovšem už v červnu byl český kouč v Pekingu, podílel se na výběru 33 hokejistů pro reprezentační výběr z tamních provincií.

Lze Číňany, kteří v rámci MS patří až do čtvrté výkonností skupiny, připravit na důstojné účinkování mezi českými mantinely? „Nedokážu to přesně říct, ale myslím si, že ano, budeme hodně trénovat, hodně dělat nácviky," říká Šejba pro Radiožurnál.

Deviza? Pracovitost

K novým svěřencům promlouvá anglicky, asistent překládá do čínštiny. Může spoléhat na jednu cennou asijskou devizu... „Pracovitost. Chtějí, ale spoustu těch věcí nemají zažitých. Proto to asi půjde pomaleji než u našich hráčů," přemítá trenér, který pro šampionát v příštím roce bude moci spoléhat i na pár jedinců z nižších kanadských soutěží a také z Kunlunu, týmu KHL.

Představitelé českého hokeje včetně majitele kladenských Rytířů Jaromíra Jágra doprovázeli v Číně před časem prezidenta Miloše Zemana. Podepsali při tom dohodu o rozvoji česko-čínského hokejového programu. Právě na ledě Jágrova Kladna se teď Číňané připravují.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko