Hlavní obsah

Bříza dostal zelenou! Stane se nástupcem Fasela?

Od výkonného výboru tuzemského hokejové svazu (ČSLH) dostal zelenou, takže není vyloučené, že se bývalý reprezentační hokejový brankář Petr Bříza stane nástupcem Reného Fasela v čele Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ve hře však nebude jen Břízova kandidatura na post prezidenta, na generálním kongresu v Petrohradě se v září příštího roku bude volit na čtyřleté období i další nejužší vedení federace tvořené senior viceprezidentem, třemi viceprezidenty a devíti členy Rady IIHF.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

„Pro náš hokej je zastoupení ve vrcholných strukturách IIHF velmi přínosné a Petr Bříza, který se těší v mezinárodním hokeji značnému renomé, získal v něm velké zkušenosti a několik let nás úspěšně reprezentuje v Radě IIHF, je jednoznačně nejvhodnějším kandidátem. Dokládají to i názory zahraničních partnerů, kteří nás v tomto směru oslovili," prohlásil prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Břízovu kandidaturu v hlasování podpořili všichni členové výkonného výboru ČSLH, samotný čtyřiapadesátiletý nominant se hlasování zdržel.

„Děkuji kolegům za podporu a důvěru, které si nesmírně vážím," uvedl Bříza, jenž pracuje ve vedení IIHF od roku 2016, kdy se stal členem Rady IIHF a předsedou komise pro rozvoj mládežnického a juniorského hokeje.

„Od roku 2008 společně tvrdě pracujeme na tom, aby byly náš mezinárodní kredit a zastoupení v rozhodovacích orgánech IIHF co nejvyšší. Výrazně nám v tom pomohlo skvělé mistrovství světa v roce 2015, hodnocené jako nejvydařenější v historii, a věřím, že pomohou i dlouhodobé vazby, které jsme si svou činností a aktivitami v mezinárodním hokejovém prostředí v posledních letech vybudovali," soudí Bříza.

„Podpora národního svazu představuje přirozenou podmínku pro zařazení na listinu kandidátů, jde však pouze o první krok, na který navážou mnohaměsíční diplomatická jednání. Nebudou jednoduchá, neboť své návrhy předloží do začátku června také další země a ve hře jsou mimo jiné pozice prezidenta, senior viceprezidenta nebo viceprezidenta IIHF pro Evropu," objasňuje Král.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) a šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Mezinárodní asociace sportovních novinářů na svých oficiálních stránkách před dvěma týdny uvedla, že zájem nahradit Reného Fasela, který v čele IIHF stojí od roku 1994 a dál už kandidovat nebude, mají také Dán Henrik Bach-Nielsen, Bělorus Sergej Gončarov, Němec Franz Reindl a Kanaďan Bob Nicholson.

Bříza, jenž ve své hráčské kariéře získal bronz ze ZOH 1992 v Albertville a má i čtyři kovy stejné hodnoty z MS, byl až do letošního května šéfem hokejové Sparty, než klub prodal. V létě pak skončil i v představenstvu hokejové Ligy mistrů.

Až dosud byl nejvýše postaveným českým zástupcem ve vedení světového hokeje Miroslav Šubrt, viceprezident IIHF v letech 1969–2003, člen direktoriátu IIHF od roku 1958 a člen předsednictva IIHF od roku 1960. Viceprezidenty dřívější Ligue Internationale de Hockey sur Glace byli i Karel Hartmann (1922–1923), Adolf Dušek (1931–1932), Rudolf Kraffer (1937–1938) nebo Josef Loos (1947–1948).

Reklama

Související témata: