Hlavní obsah

Djurgaarden - Hradec Králové 1:3Fantazie! Hradec srazil švédského giganta a je blízko finále Ligy mistrů

Stockholm/Praha
Aktualizováno

Hokejisté hradeckého Mountfieldu mohou pošilhávat po finále Ligy mistrů. První zápas o postup do boje o trofeje na ledě švédského Djurgaardenu vyhráli 3:1 a v domácí odvetě 14. ledna si mohou dovolit i prohru o jednu branku a postoupí.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Radek Smoleňák, Petr Koukal a Filip Pavlík z Hradce Králové se radují z gólu - ilustrační foto.

Článek

Hned při prvním střídání fauloval domácí Nilsson, ale k vážnému ohrožení branky došlo spíš na hradecké straně. A ve 3. minutě už Djurgaarden vedl, neboť Possler se prosadil přes bránícího Čápa a dostal puk do branky dřív, než byla pádem obou hráčů v souboji vychýlena ze svého postavení. Ruští sudí si to ještě potvrdili u videa.

Gólová odpověď Mountfieldu přišla už za 100 sekund. Koukal přihrál Nedomlelovi k modré čáře, obránců hostů sjel na osu hřiště a tvrdou ranou propálil vše, včetně finského gólmana ve službách aktuálně devátého klubu švédské ligy. Hradec povzbuzen rychlým vyrovnáním si vytvářel další šance, Perretovu střelu zastavil Rämö vyrážečkou a Koukalovi podobně zmařil blafák.

Domácí nasadili osmnáctiletý klenot

Zatímco Hradec postrádal marody Linharta i Červeného, domácí nasadili i svůj největší talent, osmnáctiletého útočníka Holtze, držitele bronzu z nedávného MS hráčů do 20 let v Ostravě. Nervózní hráči Djurgaardenu sbírali další vyloučení, jen během první třetiny měli čtyři, jenže přesilovkám Mountfieldu scházel nápad i trochu klidu při zakončení.

Krátce po nevyužití další početní výhody hostů ale ve 23. minutě Nedomlel nahodil puk z rohu kluziště do brankoviště, Rämö jej vyrazil před sebe, ale tam byl volný Chalupa, který neváhal se zakončením.

Až při vedení 2:1 se ocitli lavici i hradečtí hráči, oslabení při Perettově i Šaldově trestu ale přečkali bez potíží. Ve 37. minutě šli do přečíslení Klima se Lvem, ale povedené akci chybělo lepší zakončení. Vzápětí Agrenovu jedovatou střelu schoval do lapačky Mazanec, jenž na začátku třetí části dokázal dvakrát vykopnout puk po střele i dorážce Begforse.

 Chalupa zasadil třetí úder

Domácí šli ve snaze o vyrovnání na ledě legendární stockholmské haly Hovet do velkého rizika, otevírali dost hru a parádně toho využil Chalupa, jenž vybojoval puk ve středním pásmu a sám se hnal na branku Djurgaardenu. Rämö, jenž chytal i v NHL za Calgary, byl bez šance, když proti němu hradecký mladík vystřihl parádní kličku do bekhendu.

V posledních deseti minutách následoval parádní taktický výkon Mountfieldu v defenzívě. Dopředu už nic velkého nevymýšlel, ale soupeře před Mazance moc nepouštěl. Vedení hostů mohlo být ještě výraznější, když chybující Högström doslova namazal Perretovi, ale ten svůj brejk nezakončil. Přesto je hradecké vítězství 3:1 ze švédského ledu docela senzační.

Liga mistrů - semifinále; úvodní utkání:
Djurgaarden IF - Mountfield Hradec Králové 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Possler (Alsing) - 5. Nedomlel (Koukal), 23. M. Chalupa (Nedomlel, Perret), 50. M. Chalupa. Rozhodčí: Birin, Raming (oba Rus.) - Ahlen, Persson (oba Švéd.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 2383.
Djurgaarden: Rämö - Alsing, T. Nilsson, Högström, J. Pettersson, Norell, Hultström, S. Johansson - Haga, Berglund, Bergfors - Agren, Josefson, Holtz - Eklund, Wandell, Walterholm - H. Eriksson, Östman, Possler - Kahilainen. Trenér: Ohlsson.
Hradec Králové: Mazanec - Cibulskis, Čáp, Šalda, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel, Váchal - M. Chalupa, Cingel, Smoleňák - R. Pavlík, Lev, Kevin Klíma - Perret, Koukal, Jergl - Miškář, Dragoun, Paulovič. Trenéři: V. Růžička a T. Martinec.
Frölunda HC - Lulea HF 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky: 24. Ekbom, 35. Stollery - 14. E. Emanuelsson, 18. Sondell, 54. J. Connolly

Reklama

Související témata: