Hlavní obsah

Bylo to drama s dobrým koncem pro nás, řekl Průcha

BERN

Hokejisté New Yorku Rangers si přibalili na čtvrteční cestu do Prahy Victoria Cup a dvěma výhrami v Bernu se naladili na sobotní a nedělní utkání NHL s Tampou Bay. Obratem z nepříznivého stavu ve středu rozesmutnili Metallurg Magnitogorsk, který místo získaného sebevědomí v závěru zápasu zabředl zpět do krize z nepodařeného vstupu do KHL.

Článek

Dramatické premiérové klání zástupce NHL a nejlepšího evropského klubu i kulisa v Bernu ozdobily vrchol oslav stého výročí Mezinárodní hokejové federace.

"Bylo to velké drama s dobrým koncem pro nás. Špatně jsme začali, kvůli oslabením jsme se dostali do tříbrankového propadu a horko těžko jsme to doháněli. Díky tomu gólu v druhé třetině jsme se chytili," řekl českým novinářům útočník Rangers Petr Průcha. Využitá přesilovka pěti proti třem po trefě Chrise Druryho pomohla slavnému klubu z Manhattanu k cestě za obratem.

Dovršil jej 20 sekund před koncem blafákem Ryan Callahan. "Je šikovnej, takové kličky dělá při tréninku," uvedl Průcha. Rangers v úvodních dvou třetinách nehráli podle svých představ. "Jako bychom si zvykali na širší hřiště. Hlavně jsme ale museli zůstat v klidu a hrát naším systémem. Oni měli výborné přesilovky, stačilo ale přestat faulovat a pak jsme si vykoledovali fauly my," doplnil Průcha.

Atmosféru si Průcha užíval

Rangers završili přípravu na sezónu. Po pěti porážkách v zámoří ze šesti utkání si vylepšili bilanci dvěma výhrami. Podle Průchy byl středeční duel s Metallurgem více než jen příprava. "Brali jsme to určitě prestižněji. Je to souboj mezi evropským a zámořským hokejem. Jsme rádi, že jsme vyhráli," podotkl Průcha. Pochvaloval si atmosféru v hale, že je PostFinance-Arena rozestavěná, mu nevadilo. "Staveniště je to jen z venku. V zaplněném stadiónu to není vidět, publikum bylo výborný. Myslím, že bylo více fanoušků na naší straně. Po gólech jsme sklízeli větší aplaus my."

Průcha se dostal i do potyčky v závěrečné třetině, kdy Rangers dobývali branku soupeře. "Byli tam od nich tři hráči na jednoho, začal jsem Korpikoskiho bránit a zapojila se do toho celá lajna. Byla to spíš menší strkaná, ani se tomu nedá říct rvačka. Nevím, s kým jsem tam byl, ale určitě to nebyl žádný Čech," dodal Průcha.

Pro Pilaře byl duel krutý

Do potyčky se zapojil i Karel Pilař, který se dostal do klinče s Ryanem Callahanem. Právě ten pak pokazil Metallurgu středeční večer. "Je to krutý, hráli jsme dvě třetiny velmi dobře, ale nás zaskočil gól v oslabení tří proti pěti na konci třetí třetiny," popsal Pilař zlom. "Třetí třetinu jsme nezvládli a možná i zaslouženě jsme prohráli. Nehráli jsme aktivně, čekali jsme, co bude a nechali jsme je hrát."

Možnost k odvetě by měl mít nástupce Magnitogorsku na evropském trůnu, vítěz nově vzniklé Ligy mistrů už za rok. Přáním IIHF je duel s vítězem Stanleyova poháru. "Smlouva s NHL je tříletá," řekl na středeční tiskové konferenci v dějišti utkání prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Zatím ale není jasné, jaký formát bude mít další klání o Victoria Cup, ani kde se bude hrát. "Je to otázka středečních jednání," dodal Fasel.

Reklama

Související témata: