Hlavní obsah

Rusové, Američané ani Švédové na úvod MS dvacítek nezaváhali

OTTAWA

Hokejisté Ruska zvítězili v úvodním utkání mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ottawě v utkání skupiny B nad Lotyšskem 4:1. O branky vítězů se postarali v Civic Centre Vjačeslav Vojnov, Pavel Černov, Maxim Gončarov a Dmitrij Klopov. Gólmanovi Danilu Alistratovovi pokazil čisté konto 119 sekund před koncem za stavu 3:0 Janis Ozolinš.

Článek

Roli favorita potvrdily i proti druhému nováčkovi elitní kategorie Němcům Spojené státy americké, které zvítězily vysoko 8:2. Na Wilsonovu trefu z přesilovky pěti proti třem ještě reagoval v 13. minutě Ritter, ale ještě v úvodním dějství vrátil Američanům vedení Bowman a ve druhém dějství navýšili skóre Schroeder, v přesilovce van Riemsdyk a Johnson. V závěrečné části přidali ještě své druhé trefy v zápase van Riemsdyk a Bowman. Stav zkorigoval v 54. minutě Pohl, ale výsledek dovršil vteřinu před koncem po individuálním průniku přes celé hřiště Američan Rust.

Švédové zdolali v severském derby Finy

Švédsko porazilo v severském derby Finsko 3:1. Obhájce stříbrných medailí ze šampionátu v České republice sice vyhrál první třetinu 2:0, ale nakonec se v závěru strachoval o výsledek a své vítězství zpečetil až v 60. minutě.

Favorizovaní Švédové šli do vedení v desáté minutě, kdy gólmana Säteriho prostřelil Johansson. V polovině 13. minuty pak zvýšil zadák Rundblad a zdálo se, že mladíky v barvách Tre Kronor nemůže v cestě za prvními body nic zastavit.

Po tlaku v úvodu druhé části však chyboval Hedman a Rajala přetavil samostatný únik ve snížení na rozdíl jediného gólu. Chvilku nato mohl z podobné situace znovu zvýšit Svensson, ale Säteri ho vychytal. Ve zbytku prostřední třetiny se hrálo na jednu branku, ale Švédům nepomohlo ke třetímu gólu ani několik po sobě jdoucích přesilovek.

Neproměněné šance švédských mladíků vyvrcholily ve 42. minutě, kdy Möller nedokázal proměnit ani trestné střílení za hození hokejky finského gólmana. V dramatickém závěru nejprve Roppo trefil tyč švédské branky, po celý zápas o něco aktivnější Švédové se však nakonec dočkali i třetího gólu z hole Backlunda, jenž 40 sekund před koncem zamířil do prázdné brány.

Skupina A:
Německo - USA 2:8 (1:2, 0:3, 1:3)
Branky a nahrávky: 13. Ritter (Rupprich), 54. Pohl (Flaake, Weiss) - 9. Wilson (Shattenkirk, Schroeder), 18. Bowman (O´Brien, Wahl), 21. Schroeder, 33. van Riemsdyk (Wilson, Schroeder), 35. Johnson (Hoeffel, McDonagh), 41. van Riemsdyk (Wilson, Schroeder), 47. Bowman (Wahl), 60. Rust. Rozhodčí: Kulakov (Rus.), Ország - Novák (oba SR), Michel (Rus.). Vyloučení: 9:11. Využití: 0:2. Diváci: 18 795.
Skupina B:
Lotyšsko - Rusko 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 59. Ozolinš (Jekimovs) - 17. Vojnov (Kulikov, Černov), 32. Černov (Andronov), 47. Gončarov (Pašnin, Kljukin), 60. Klopov (Kljukin, Dadonov). Rozhodčí: Sjöberg (Švéd.), Ritchie - Brown (oba USA), Bechard (Kan.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:2. Diváci: 9441.
Finsko - Švédsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Rajala - 10. Johansson (Ullström), 13. Rundblad (Petersson, Ullström), 60. Backlund. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Pellerin - Losier (oba Kan.), Kalivoda (ČR). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 9658.

Reklama