Hlavní obsah

Hokejový válečník Chelios pomůže týmu USA na OH ve Vancouveru

NEW YORK

Urputnost a bojovnost s jakou se hokejový obránce Chris Chelios prezentuje v NHL v Detroitu by chtěl generální manažer týmu Spojených států využít na olympiádě ve Vancouveru v příštím roce. Nikoli však na ledě, ale coby pomocníka na lavičce. "Neumím si představit většího hokejového válečníka než je Chelly, chci ho mít v týmu," řekl manažer Brian Burke.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Hokejový obránce Chris Chelios během mítinku hráčské asociace NHLPA v Las Vegas

Článek

"Někteří lidé budou ještě překvapeni, která další jména bych chtěl mít v národním mužstvu," nechal se slyšet manažer týmu USA Burke, jenž příští týden zveřejní další jména v trenérském týmu pro přípravný srpnový kemp.

Podle serveru ESPN Chelios potvrdil, že byl Burkem osloven, aby zastával důležitou úlohu v týmu mimo ledovou plochu. Definovat roli obránce Detroitu v mužstvu USA však manažer Burke zatím nechtěl. "Vím jediné, chci aby se zapojil do mužstva," řekl Burke.

Poprvé oblékl Chelios dres Spojených států v roce 1984 na olympiádě v Sarajevu a poté znovu v Naganu v roce 1998, kde USA vypadli ve čtvrtfinále s Českou republikou. Následovaly účasti na OH v Salt lake City a naposledy v Turíně.

V uplynulé sezóně NHL odehrál sedmačtyřicetiletý zadák Red Wings pouze 28 utkání a nepřipsal si ani jeden bod. Za 25 let v zámořské lize nasbíral 1644 zápasů v základní části a 948 bodů (185+763). V roce 1993 a 1996 získal v dresu Chicaga James Norris Trophy pro nejlepšího obránce, v roce 1989 získal stejné ocenění v barvách Montrealu.

Kromě posledních devíti sezón v Detroitu strávil Chelios stejný počet let v rodném Chicagu. Do týmu Blackhawks přestoupil v ročníku 1990/91 z Montrealu, který v roce 1981 draftoval ve druhém kole jako 40. v pořadí.

Reklama

Související témata: