Hlavní obsah

Český hokej truchlí. Zemřel člen Síně slávy kladenského klubu Rys

Praha

Smutná zpráva přišla v pátek z Kladna. Ve věku 88 let zemřel bývalý hokejový útočník Miroslav Rys, který s československým národním týmem získal v roce 1959 na domácím mistrovství světa bronzovou medaili. Kromě hokeje hrál Rys na nejvyšší úrovni i fotbal.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Rys na snímku z roku 2010.

Článek

„Zemřel po krátké nemoci," řekl kladenským klubovým stránkám o dvanáct let mladší bratr Miroslava Ryse Lubomír, rovněž bývalý kladenský hokejista.

V hokeji se Miroslav Rys dočkal na klubové úrovni hned dvou mistrovských titulů v československé nejvyšší soutěži. V ročníku 1954/55 odehrál sice za Rudou Hvězdu Brno (dnešní Kometa) jen tři zápasy, i tak byl ale členem mistrovského týmu.

Po návratu do rodného Kladna pomohl svému mateřskému celku k postupu do ligy a následně ji s ním v roce 1959 vyhrál. Za Kladno nastoupil ke 301 utkáním, vstřelil 153 gólů a je členem klubové Síně slávy.

Rys však byl sportovním obojživelníkem a kromě hokeje se na vrcholové úrovni věnoval i fotbalu. Za osm sezon odehrál coby obránce nebo záložník v prvoligovém Kladně téměř 200 zápasů.

Po okupaci v roce 1968 emigroval do Spojených států, kde ve fotbalu pokračoval za tým Sparta Chicago, který následně vedl jako trenér a později se stal i jeho prezidentem. Domů se vrátil pět let po sametové revoluci.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Rys spolu s legendárním brazilským fotbalistou Pelém.

Reklama

Související témata: