Hlavní obsah

Po verdiktu CAS nemůže Rusko převzít hokejové MS od Minsku

Dvouletým vyloučením Ruska z vrcholných sportovních akcí za doping padla možnost, že by země převzala po Minsku spolupořadatelství hokejového mistrovství světa v příštím roce. Součástí trestu za doping, který ve čtvrtek potvrdil Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne, je zákaz pro Rusko organizovat velké světové soutěže.

Foto: Sport.cz

Alexandr Lukašenko na hokejovém turnaji.

Článek

Příští hokejový šampionát se má konat v Rize a Minsku. Kvůli napjaté politické situaci v Bělorusku po kontroverzním znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka a také špatnému zvládání koronavirové situace sílí hlasy, aby mezinárodní federace IIHF turnaj z Minsku přesunula. Běloruskou část MS údajně nabídlo převzít Rusko, po verdiktu CAS ale tato možnost nepřipadá v úvahu.

"IIHF vzhledem k očekávání výroku CAS nevedla žádné diskuze o návrhu Ruska hostit mistrovství světa v roce 2021. Toto rozhodnutí nyní uzavírá dveře možnosti pořádat v Rusku v příštích dvou letech seniorské mistrovství světa," uvedla IIHF v tiskovém prohlášení. Prezident IIHF René Fasel měl před deseti dny osobně jednat o osudu běloruské části MS s Lukašenkem, ale cestu do Minsku musel na poslední chvíli zrušti kvůli nákaze koronavirem.

Zkrácení původně čtyřletého trestu navrženého Světovou antidopingovou agenturou (WADA) je přesto pro ruský hokej dobrou zprávou, neboť neohrožuje plánované pořádání MS 2023 v Petrohradu. Na juniorský šampionát, jenž začne příští týden v Kanadě, se sankce spočívající v zákazu ruské hymny či vlajky nevztahují.

Reklama

Související témata: