Hlavní obsah

Pozadí Králova názorového veletoče. Co mohlo přinutit šéfa hokeje skončit?

Praha

Přestože devět z deseti členů výkonného výboru hokejového svazu mu vyjádřilo podporu a vyslovilo se, aby Tomáš Král navzdory své spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou StB za minulého režimu pokračoval ve funkci prezidenta Českého hokeje, on sám se rozhodl v příštím červnu rezignovat. O důvodech, které jej k radikálnímu názorovému veletoči vedly, lze spekulovat. Velkou roli však mohl sehrát postoj sázkové kanceláře Tipsport, hlavního partnera extraligy a rovněž majitele marketingového partnera tuzemského hokeje společnosti BPA.

Výkonný výbor Tomáše Krále podržel. Ten pak oznámil, že příští rok stejně odstoupí.Video: Sport.cz

 
Článek

Bylo pondělí po poledni, když se Tomáš Král na hodinu a čtvrt dlouhé tiskové konferenci bil v prsa, že z pozice prezidenta Českého hokeje neodstoupí.

„Mým cílem určitě není hokeji škodit. Kdyby se ozvali partneři hokeje, že mu škodím... Nikdo se mi neozval. Sám od sebe ale neodstoupím. Ne proto, že bych trval na své židli, ale protože bych asi udělal spoustě lidí radost. To si raději počkám, až něco provedu," arogantně reagoval na dotazy novinářů a snažil se přesvědčovat veřejnost, že od sponzorů se mu nedostalo žádné negativní reakce na svou spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou.

Když pak ve středu odpoledne po skončení výkonného výboru dorazil mezi novináře svazový tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund, informoval, že jednání byla přítomna i Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka BPA sport marketing. A to proto, aby členy výkonného výboru informovala o stanoviscích partnerů.

Tomáš Král o spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou: „Zvládl jsem to bravurně, omlouvat se nebudu.“Video: Sport.cz

„Ze strany společnosti Tipsport má Tomáš Král plnou podporu, aby ve funkci pokračoval. A ani ze strany dalších partnerů Českého hokeje nezaznamenala v souvislosti s touto kauzou žádné ohlasy, dotazy či něco podobného,“ shrnul Zikmund slova Obermajerové.

Volně přeloženo: Králova minulost partnerům nevadí. Přesto pak Zikmund zvěstoval, že příští rok v létě dá vystudovaný právník po 14 letech nejvyšší funkci v tuzemském hokeji sbohem. Prý z vlastního rozhodnutí...

Proč přišel takový obrat, když ještě dva dny předtím tvrdil, že tehdy to u VKR zvládl „bravurně“ a nemá důvod rezignovat?

Vodítkem může být reakce Tipsportu, hlavního partnera Českého hokeje, kterou novinářům rozeslal jeho vedoucí komunikace Václav Sochor. A z jeho textu lze snadno vyčíst, že situace rozhodně není taková, jak ji tlumočil Zikmund, když shrnoval reakci Obermajerové.

„Tipsport, především prostřednictvím své nadace, aktivně podporuje celou škálu iniciativ a aktivit na zachování a rozvoj demokratických hodnot ve společnosti. Aktivně vystupujeme proti politickému extremismu i proti jakýmkoli snahám o omlouvání nebo relativizaci zločinů minulého režimu. Považujeme to za jednu z našich absolutních ne-byznysových priorit,“ píše se ve vyjádření sázkové kanceláře.

„Zároveň máme plnou důvěru v český hokej a vyjádřili jsme ji před hlasováním výkonného výboru i hokejovému svazu s tím, že věříme, že se kauzu podaří vyřešit bez negativního dopadu na český lední hokej. V tomto kontextu jsme se teď seznámili s výsledkem hlasování a vítáme rozhodnutí pana Krále své působení ve funkci do několika měsíců završit. Tipsport není v kauze žádným arbitrem, jsme nejvýznamnějším partnerem českého hokeje – reprezentace, extraligy i národní ligy – a chceme pro jeho dobré jméno a další rozvoj dělat maximum,“ dodal Sochor.

Reakce svazu? „Zástupce společnosti Tipsport na jednání výkonného výboru přítomen nebyl a ani já jsem s nikým ze společnosti nemluvil. Se stanoviskem společnosti Tipsport a ohlasy ze strany dalších partnerů seznámila členy výkonného výboru Jana Obermajerová. Její vyjádření, které jsem s ní před odchodem na briefing pro jistotu osobně konzultoval, jsem potom přítomným novinářům více méně doslovně reprodukoval,“ napsal Zikmund.

Byla právě reakce hlavního partnera tím prstem na spoušti, který Krále přinutil couvnout?

Jak byste hlasovali v roli člena výkonného výboru hokejového svazu o Tomáši Královi?
Hlasoval(a) bych proti jeho setrvání ve funkci prezidenta Českého hokeje
87,3 %
Hlasoval(a) bych pro jeho setrvání ve funkci prezidenta Českého hokeje
12,7 %
Celkem hlasovalo 19251 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko