Hlavní obsah

Eliáš získal po třech letech Zlatou hokejku, trofej za něj ale převzal otec

Karlovy Vary

Patrik Eliáš po třech letech znovu triumfoval v anketě o nejlepšího českého hráče Zlatá hokejka, jejíž pořadí poprvé v historii určovalo tříkolové hlasování. Při jeho závěrečném dílu už 74 expertů, mezi nimiž byli i čtyři redaktoři Práva a webu Sport.cz, vybírali jen mezi jmény z elitní desítky. Na sobotním vyhlášení výsledků v karlovarském Grandhotelu Pupp ale 36letý útočník New Jersey chyběl, takže trofej za něj přebíral otec Zdeněk.

Foto: Mike Blake, Reuters

Patrik Eliáš slaví gól proti LA Kings ve čtvrtém finále Stanley Cupu.

Článek

„Děkuji všem, kteří našemu Patrikovi dali hlas," přiznal pyšný táta. Eliáš je v současnosti na dovolené v Karibiku a navíc ještě čeká v USA na zelenou kartu, proto nemohl v sobotu přijet.

„Zlatou hokejku považuji za veliké ocenění, kterého si vážím, o to víc mě mrzí, že se to nepovedlo skloubit časově tak, abych mohl přijet do Varů osobně," řekl Patrik Eliáš při telefonátu během slavnostního galavečera.

Eliáš byl nejúspěšnější z českých hráčů v kanadském bodování NHL, navíc se s Devils probil do finále Stanleyova poháru. „Bylo až neuvěřitelné, jak se letos New Jersey pod novým trenérem probudilo. Hokej jsme si užívali v každém okamžiku," doplnil.

Jágr tentokrát nevyhrál, naopak tvrdě odrážel Michálkův útok  

Druhé místo obsadil desetinásobný držitel Zlaté hokejky Jaromír Jágr, jenž se na medailových příčkách ankety drží nepřetržitě od roku 2004. „Ještě pořád nevím, kde bych měl příští sezónu hrát, ale pevně věřím, že to bude zase NHL," říkal Jágr, jenž si z pódia odnesl zvláštní sportovní náčiní. Tenisovou raketu zakončenou hokejovou čepelí.

Jen o dva body méně posbíral autor vítězné branky do švédské sítě při čtvrtfinále MS Milan Michálek, pro nějž je letošní třetí místo životním úspěchem v anketě. „Hezky se v tom odráží moje nejlepší sezóna v kariéře," říkal útočník, jehož dosavadním maximem byla 9. příčka v roce 2007. Na pódiu se pak s rozpačitým úsměvem učil od moderujícího kouzelníka Richarda Nedvěda, jak mohou mizet šátky.

Tak vysoko jako v tomto roce ještě v anketě nikdy neskončil ani čtvrtý Radim Vrbata. Vůbec poprvé se pak do elitní desítky prosadil Petr Nedvěd, jemuž cenu předával jeho o dva roky starší bratr Jaroslav. Společně se pak v duchu svých příjmení museli podrobit zpěváckému testu na pódiu.

Premiérově se mezi elitu v anketě dostal také Jakub Voráček, jehož ale trochu vyvedla z míry kouzla Richarda Nedvěda. „Nějak mi to nebere hlava," přiznal upřímně hned z pódia. Deváté místo Tomáše Plekance zase přišla zásahem režie vyhlásit jeho manželka Lucie Vondráčková, jimž moderátor zase přímo na pódiu při ukázce mikromagie vykouzlil nafukovacího pudlíka.

Mezi předávajícími i další světoví šampióni

Z oceněných chyběl vedle Eliáše také osmý Martin Erat, který zůstává s rodinou v zámoří, a cenu za něj převzala maminka Eva. Nedorazil ani elitní desítku uzavírající Ondřej Pavelec.

Mezi předávajícími byli i hokejoví mistři světa Martin Procházka, David Moravec, Dušan Salfický či Tomáš Mojžíš. Ocenění se během slavnostního galavečera dočkali také brankáři Petr Mrázek (nejlepší junior) a Radka Lhotská (nejlepší hokejistka) a útočník Pavel Kubeš (nejlepší sledge hokejista).

Anketa Zlatá hokejka 2012:
1. Patrik Eliáš (New Jersey) 594 b.
2. Jaromír Jágr (Philadelphia) 409
3. Milan Michálek (Ottawa) 407
4. Radim Vrbata (Phoenix) 358
5. Petr Nedvěd (Liberec) 336
6. Roman Červenka (Omsk) 322
7. Jakub Voráček (Philadelphia) 310
8. Martin Erat (Nashville) 303
9. Tomáš Plekanec (Montreal) 279
10. Ondřej Pavelec (Winnipeg) 202
Další pořadí:
11. Jakub Kovář (Č. Budějovice), 12. Jakub Petružálek (Chabarovsk), 13. Martin Straka (Plzeň), 14. Tomáš Fleischmann (Florida), 15. Marek Židlický (New Jersey), 16. Tomáš Pöpperle (Sparta), 17. Aleš Hemský (Edmonton), 18. Petr Koukal (Pardubice), 19. David Krejčí (Boston), 20. Jiří Novotný (Astana), 21. Petr Ton (Sparta), 22. Petr Vrána (Chabarovsk), 23. Tomáš Vokoun (Washington), 24. Jakub Štěpánek (Petrohrad), 25. Filip Kuba (Ottawa).

Reklama