Hlavní obsah

Hokejisté Nitry s českým trenérem Stavjaňou poprvé získali titul

Banská Bystrica/Lörenskog/Wolfsburg

Hokejisté Nitry se poprvé stali mistry Slovenska. Svěřenci českého trenéra Antonína Stavjani zvítězili v Banské Bystrici 3:2 po samostatných nájezdech a finálovou sérii vyhráli 4:2. Titul jim vychytal český brankář Vlastimil Lakosil, v útoku hráli i jeho krajané Filip Bajtek a Petr Stloukal.

Foto: Josef Pešout, Právo

Antonín Stavjaňa, trenér Nitry

Článek

Hosty v šestém finále dostal dvakrát do vedení Kanaďan Judd Blackwater, ale Banská Bystrica dokázala v první i ve třetí třetině vyrovnat. V samostatných nájezdech se poprvé změnilo skóre až v sedmé sérii, ale domácí Handzuš znovu odpověděl.

Historický titul Nitranům zajistil až v desáté sérii americký obránce Jameson Milam, bratr někdejšího hráče pražské Sparty Troye Milama. Všech pět předchozích finálových zápasů vyhrály domácí týmy.

Nitra se díky triumfu také kvalifikovala do nadcházejícího ročníku Ligy mistrů a zaplnila poslední volné místo mezi 48 účastníky soutěže. V té se představila už v minulé sezoně jako druhý tým základní části. Letos si jako vítěz dlouhodobé soutěže zajistily účast i v třetím ročníku Ligy mistrů Košice.

Stavanger popáté za sebou ovládl norskou ligu

Stavanger získal popáté za sebou titul v norské lize. V dnešním šestém utkání finálové série vyhrál na ledě Lörenskogu 3:0 a zvítězili celkově 4:2 na zápasy. Klub, který byl založen před 15 lety, ovládl soutěž celkově už pošesté, když se radoval také v roce 2010.

Oba finalisté se představí v nadcházejícím ročníku také v Lize mistrů. Stavanger měl jasno, že nebude chybět ani ve třetí sezoně obnovené mezinárodní soutěže, poté, co ovládl základní část. Lörenskog dosáhl na premiérovou účast postupem do finále.

Mnichov získal premiérové prvenství v německé lize

Mnichov získal ve své šesté sezóně v nejvyšší německé lize premiérový titul. V dnešním čtvrtém finálovém utkání vyhrál na ledě Wolfsburgu 5:3 a ovládl sérii 4:0 na zápasy. Wolfsburg pod taktovkou českého trenéra Pavla Grosse a s útočníkem Luborem Dibelkou vyrovnal své nejlepší historické umístění z roku 2011.

Sedmačtyřicetiletý Gross, bývalý útočník Sparty, má i německé občanství stejně jako Dibelka. Wolfsburg vede jako hlavní trenér od roku 2010 a předtím byl dvě sezóny asistentem. Premiérově si s týmem zahraje Ligu mistrů, kam se kvalifikoval Wolfsburg už po postupu do finále, protože Mnichov si zajistil místo už po triumfu v základní části.

I v dresu nového šampióna jsou dva rodáci z Česka, kteří ale reprezentují Německo. Brankář Lukáš Lang, syn bývalého československého reprezentanta a také gólmana Karla Langa, se narodil v Brně. Útočník Dominik Kahun pochází z Plané.

Finále play off slovenské hokejové ligy - 6. zápas:
Banská Bystrica - Nitra 2:3 po sam. nájezdech, konečný stav série 2:4.
Finále play off německé hokejové ligy - 4. zápas:
Wolfsburg - Mnichov 3:5, konečný stav série 0:4.
Finále play off norské hokejové ligy - 6. zápas:
Lörenskog - Stavanger 0:3, konečný stav série 2:4.
Finále play off švédské hokejové ligy - 5. zápas:
Skelleftea - Frölunda 3:5, konečný stav série 1:4.
Frölunda získala čtvrtý titul, první od roku 2005.

Reklama

  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko zítra 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko