Hlavní obsah

V čele Mezinárodní hokejové federace bude i nadále Fasel. Bříza míří do Rady IIHF

Aktualizováno

V čele Mezinárodní hokejové federace (IIHF) bude i v příštích čtyřech letech René Fasel. Šestašedesátiletý Švýcar, který je prezidentem federace od roku 1994, byl do svého šestého a posledního funkčního období zvolen na dnešním kongresu v Moskvě. Fasel tak povede hokejové hnutí do roku 2020. Petr Bříza, bývalý brankář a nynější šéf hokejové Sparty, byl zvolen do Rady IIHF.

Foto: Profimedia.cz

Švýcar René Fasel povede i nadále Mezinárodní hokejovou federaci.

Článek

Po třinácti letech tak bude mít ve vedení IIHF zastoupení i České republika. Jako viceprezident ČSLH má Bříza na svazu na starosti mezinárodní vztahy, je také členem vedení Ligy mistrů, na jejímž rozjezdu se podílel. Jednapadesátiletý Bříza může navázat na Miroslava Šubrta, bývalého čestného předsedu.

"Petr Bříza uspěl ve 2. kole po shodném počtu hlasů se švédským kandidátem," hlásil tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. "O sedm míst se ucházelo čtrnáct kandidátů, je pro Český svaz ledního hokeje úspěch, že uspěl v konkurenci nejsilnějších zemí."

Místopředsedy IIHF budou i po dnešní volbě Kalervo Kummola z Finska, Kanaďan Bob Nicholson a Thomas Wu z Hongkongu.

Fasel byl zvolen aklamací, všichni jeho potenciální konkurenti z voleb podle informací ruských webů odstoupili před hlasováním. V projevu před volbou Fasel uvedl, že se v příštích letech chce soustředit hlavně na rozvoj hokeje v Asii a boj proti dopingu.

Fasel bude hledat nástupce

Zároveň Fasel zopakoval, že věří, že i na nadcházejících olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu budou startovat hokejisté ze zámořské NHL. "Doposud jsme vždy uspěli proto, že jsme se dohodli na konsensu s našimi partnery. Na olympiádě tak startovali nejlepší z nejlepších. Chceme, aby hráči z NHL startovali i na olympiádách v letech 2018 a 2022," řekl Fasel.

Elitní hráči z kanadsko-americké soutěže startují na ZOH nepřetržitě od roku 1998, kdy v Naganu ovládli turnaj století čeští hokejisté. V minulých dnech však Fasel přiznal, že dohoda o startu hráčů z NHL v Pchjongčchangu se rodí těžko.

"Zatím to nevypadá moc dobře. Rozhodne se ale až kolem ledna příštího roku, tak se nechme překvapit," řekl Fasel na tiskové konferenci v Petrohradu. Problém je s náklady na přesun hokejistů, pojištěním a dalšími výdaji. Majitelé klubů také neradi přerušují v únoru sezónu. Navíc letos na podzim se uskuteční obnovený Světový pohár pod hlavičkou NHL a hráčské asociace NHLPA. "Pozitivní ale je, že většina hráčů chce na olympiádě hrát," podotkl Fasel.

Dalším úkolem Fasela bude najít nástupce. S ohledem na věk totiž nebude moci už příště znovu kandidovat. "Bude to jeden z mých hlavních cílů. Je vysoce pravděpodobné, že to bude někdo z dnes zvoleného vedení IIHF," dodal Fasel.

Reklama