Hlavní obsah

Po roční pauze zpátky na trůnu! Rekordman Jágr získal už podvanácté Zlatou hokejku

Jan ŠkvorSport.cz

Ve středu získal v NHL Mastertonovu trofej za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji, o tři dny později se čtyřiačtyřicetiletému útočníkovi Jaromíru Jágrovi dostalo ocenění i v tuzemsku. Po roční pauze byl totiž v karlovarském Grandhotelu Pupp vyhlášen nejlepším českým hokejistou sezóny. Zlatou hokejku získal legendární forvard už podvanácté v kariéře a zůstává suverénním rekordmanem této ankety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz ankety Zlatá hokejka Jaromír Jágr v karlovarském hotelu Pupp.

Článek
Fotogalerie

„Cestou do Karlových Varů jsem přemýšlel, komu bych poděkoval, kdybych vyhrál. V mých letech jsem zjistil, že už musím všem. Proto bych strašně rád poděkoval Floridě, která mi v tomto věku dala šanci, stejně jako spoluhráčům, kteří mi to moc usnadnili. A nakonec patří dík i mým fanouškům, kamarádům, rodině a přítelkyni Veronice. Všichni mě podporovali v době, kdy se mi tolik nedařilo," řekl Jágr na pódiu, když z rukou dnes již bývalého trenéra české hokejové reprezentace Vladimíra Vůjtka převzal 25 kilogramů těžkou bronzovou sošku určenou vítězi Zlaté hokejky.

Jágr byl v právě skončeném ročníku NHL s 66 kanadskými body za 27 branek a 39 asistencím nejproduktivnějším Čechem i hráčem Floridy v základní části soutěže. Zároveň přepisoval rekordy nejslavnější hokejové ligy světa - stal se nejstarším hráčem, který v NHL překonal hranici 60 bodů v jedné sezóně, v historické tabulce produktivity i té střelecké se pak posunul na třetí místo.

Složení nejlepší desítky hokejistů 48. ročníku ankety Zlatá hokejka vzešlo z dvoukolového hlasování hokejových expertů a novinářů. V rozhodujícím třetím kole se výsledky předchozích hlasování nezapočítávaly, elitní desítka tak začínala od nuly.

Jágr ovládl všechna tři kola, druhý Tomáš Hertl, který došel se svým San Jose až do finále Stanley Cupu, na něj ztratil 102 body. Třetí místo obsadil Tomáš Plekanec, jenž zaostal za dalších 12 bodů. Loňskému vítězi ankety Jakubu Voráčkovi patří sedmá příčka.

Na galavačer do Varů dorazili jen tři hráči

Jágr tak navázal na roky 1995-96, 1999-2000, 2002, 2005-08, 2011 a 2014 a Zlatou hokejku vyhrál už podvanácté. Mezi nejlepší trojicí nechyběl od roku 2003, mezi elitní desítku se dostal už potřiadvacáté, z toho podvaadvacáté v řadě.

Z desítky nejlepších hokejistů sezóny se sobotního galavečeru v Karlových Varech zúčastnili jen tři hráči. Kromě Jágra jimi byli gólman Detroitu Petr Mrázek, jenž obsadil čtvrté místo, a útočník Magnitogorsku Jan Kovář, který skončil devátý.

Cenu pro nejlepšího juniora sezóny získal v Grandhotelu Pupp liberecký útočník Dominik Lakatoš, nejlepší hokejistkou byla vyhlášena brankářka švédského SDE Klára Peslarová. Nejlepším sledge hokejistou se stal gólman Sparty Michal Vápenka.

Elitní desítka ankety Zlatá hokejka 2016:
1. Jaromír Jágr(Florida/NHL)522 bodů
2. Tomáš Hertl(San Jose/NHL)420
3. Tomáš Plekanec(Montreal/NHL)408
4. Petr Mrázek(Detroit/NHL)401
5. Ondřej Palát(Tampa Bay/NHL)400
6. David Krejčí(Boston/NHL)301
7. Jakub Voráček(Philadelphia/NHL)300
8. Roman Červenka(Chomutov)224
9. Jan Kovář(Magnitogorsk/KHL)192
10. Michal Neuvirth(Philadelphia/NHL)187
Vyhrál Jágr Zlatou hokejku 2016 po zásluze?
Ano
94 %
Ne
6 %
Celkem hlasovalo 7961 čtenářů.

Reklama