Hlavní obsah

Jágrovo poselství? Dře a nechce, aby děti přišly o hokej

Ještě před pár lety přijížděl z NHL na léto a zajímal ho hlavně trénink, žádné starosti okolo. Posledních pár let to už je jiné. Jaromír Jágr se snaží držet nad vodou kladenské Rytíře, také musí trénovat, mezitím se věnuje sponzorům, k tomu podporuje děti a snaží se vyjít vstříc fanouškům. Naposledy měl takto nabitý program ve čtvrtek odpoledne, když přes dvě hodiny podepisoval kalendář pro klenotnictví Aurum. Výtěžek půjde na malé hokejisty. „Poslední týden jsem na tom byl líp, ale potom jsem měl sponzorské povinnosti, takže jsem trochu z tréninku vypadl,“ přiznal čtyřiačtyřicetiletý útočník Floridy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr při křtu kalendáře.

Článek
Fotogalerie

Jaromír Jágr křtí kalendář.

Jaká je vaše forma nyní?

Jsou určité věci, které musím do odletu zvládnout. Strávil jsem spoustu času s dětmi, šlo o akci Dostaň Jágra, byl jsem tam skoro celý den. Bylo to příjemné, ale na druhou stranu mě to docela unavilo. Do toho ještě musím trénovat, takže příprava se trochu zhoršila, ale musel jsem to zvládnout.

Odlétáte do Ameriky za necelé tři týdny, připadá v úvahu třeba ještě dovolená nebo už jen led?

Co jiného mi zbývá (úsměv). Pokud bych někam jel, tak maximálně na dva dny.

Je vám čtyřiačtyřicet, cítíte, že je příprava rok od roku obtížnější?

Těžko říct, jestli to je rok od roku těžší. Jde o to, na jak dlouho vypadnete z hokeje, ze zápřahu, tempa. Pokud bych hrál finále Stanley Cupu, tak bych měl jen dva a půl měsíce přestávku a bylo by to potom jednodušší.

Proč myslíte?

Když jsem byl vytrejdovaný z Bostonu, odehrál jsem spoustu utkání a ještě šel až do finále. Takže aniž bych něco extra dělal, měl jsem další sezónu nejlepší za posledních deset let. Jde o to, že když z toho vypadnete, tak je těžký se do zápasového tempa dostat. Musíte si uvědomit, že se nemůžete srovnávat s tím, co bylo na konci play-off, sezóny. Musíte se srovnávat s tím, co bylo včera a nějakým způsobem se tím protrpět, to je moje zkušenost.

Jste majitelem Kladna, byla to další záležitost, kterou jste přes léto také řešil? Nebo už měl vše na starosti Pavel Patera?

Abych to nějakým způsobem zkrátil. Prostě za poslední dva roky, co jsme spadli, jsme byli hodně kritizovaní od lidí, od města, které je naším partnerem, že jsme se nevrátili, že peníze jsou zbytečně investované. Musím říct, že takové věci zamrzí, protože já se opravdu snažím, aby byl na Kladně hokej. Někdo si to uvědomuje, jiní si myslí, že to je daleko jednodušší, než to doopravdy je.

Chyběly finance od města?

Nejsme tým, který si může dovolit ztratit dotace od města. Ano, komunikace mezi námi nebyla ideální. Poslední dva roky dotace nepřicházely, to nám hodně ublížilo. Přežili jsme, ale takto dál by to nešlo. Většině požadavků, které město mělo, jsem ustoupil a uvidím, jak to bude dále. Podle tohoto roku se rozhodnu, co bude dál.

V neděli začíná sraz reprezentace před Světovým pohárem, budete sledovat český tým v Torontu?

To už budu v Americe. Půjdu se podívat na zápas v Praze s Ruskem, budu to nějakým způsobem sledovat.

Léto končí, sezóna se blíží, stihl jste vše, co jste chtěl?

Jsem člověk, který není nikdy spokojený. Když není člověk unavený, tak si říká, že mohl udělat víc, ale když jste v únavě, tak to nedokážete. Takhle to je se vším. Jako když hrajete zápas, kdybych trochu víc šlápl, mohlo to být jiný, ale ono to nešlo v ten daný moment.

Takže to je kolotoč - hokej, tréninky, Kladno, sponzoři...

To jsou věci, které jsou už zajetý, mám nějakou odpovědnost, takto jsem si to vždycky říkal. Je mi líto dětí, aby to najednou skončilo. Máme na Kladně 560 dětí, nechci, aby přišly najednou o sport, který mají rády. Snažím se všechno skloubit, beru to tak, že to je moje takové poselství.

Reklama

Související témata: