Hlavní obsah

Vítkovice v Lize mistrů deklasovaly slovenského šampióna, prohrála jen Plzeň

škv, mm, vapSport.cz
Aktualizováno

Suverénním způsobem vstoupili prvního kola play off Ligy mistrů hokejisté Vítkovic. V úvodním zápasu rozstříleli slovenského šampióna Nitru 7:0 a postup do další fáze mají na dosah. Sparta remizovala 1:1 s finským Kärpätem Oulu, s nímž loni vypadla v osmifinále, Liberec doma zvítězil nad švédským Färjestadem 4:1. Venku se představila jen Plzeň a se švýcarským Luganem prohrála 1:4. Odvety jsou na programu za týden.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vojtěch Tomi z Vítkovic se raduje z gólu proti Nitře.

Článek
Fotogalerie

Teoreticky nejsnadnějšího soupeře los přichystal Vítkovicím. Slovenského mistra Ostravané nakonec snadno rozstříleli a mají před odvetou 11. října takřka jistý postup do osmifinále. Přitom Nitra v základní skupině ukázala sílu. Dokázala v obou vzájemných zápasech porazit Plzeň.

Sparta nastoupila proti Kärpätu Oulu, který pro změnu ve skupině dvakrát zdolal Vítkovice. Pražané se se svým dnešním soupeřem potkali v Lize mistrů už loni, v osmifinále tehdy po domácí výhře 4:2 a následné prohře 1:4 v odvetě vypadli. Před letošním druhým střetnutím je situace otevřená. O jediný gól Pražanů proti finalistovi minulého ročníku soutěže se ve třetí třetině postaral obránce Juraj Mikuš.

Bílí Tygři vycenili zuby 

Liberec hostil Färjestad, pikantní bylo utkání pro zadáka Severočechů Martina Ševce. Ten totiž za Färjestad čtyři sezóny hrál a získal s ním tři mistrovské tituly. S českým šampiónem si teď nese lichotivý náskok do odvety, jež se hraje za týden v Karlstadu. Dvěma góly se na vítězství Bílých Tygrů podílel slovenský útočník Milan Bartovič.

Venku nastoupila jen Plzeň a v Luganu přes početnou marodku (Hollweg, Preisinger, Stach, Kadlec, Kracík) dvě třetiny držela s domácími krok. Gól Jakuba Lva ve druhé části hry byl ale nakonec jen čestným úspěchem Západočechů. Švýcarský celek v závěrečné třetině dalšími dvěma trefami zvýraznil svůj náskok a Indiáni budou mít doma v odvetě v boji o osmifinále těžkou pozici.

Odvetné zápasy se uskuteční příští úterý. O postupujících rozhodne součet skóre z obou zápasů. Pravidlo o vyšším počtu vstřelených branek na hřišti soupeře se na rozdíl od fotbalových evropských pohárů neuplatňuje. Při vyrovnaném celkovém skóre bude následovat desetiminutové prodloužení a případně samostatné nájezdy.

Hokejová Liga mistrů, úvodní zápasy 1. kola play off:
Vítkovice - Nitra 7:0
Branky: 41. a 50. Roman, 6. Tomi, 32. Vandas, 37. Hudeček, 48. Sloboda, 55. Olesz
Sparta - Oulu 1:1
Branky: 46. Mikuš -  30. Humaloja
Liberec - Färjestad 4:1
Branky: 10. a 48. Bartovič, 23. Jelínek, 24. Lakatoš - 29. Persson
Lugano - Plzeň 4:1
Branky: 23. Hofmann, 26. Klasen, 48. Fazzini, 50. Gardner - 36. Lev
Další výsledky:
TPS Turku - IFK Helsinky 1:1
JYP Jyväskylä - Skelleftea 4:0
KalPa Kuopio - Djurgaarden 2:0
Tappara Tampere - SaiPa Lappeenranta 0:2
Mnichov - Växjö 1:1
Junosť Minsk - Frölunda 3:2
Eisbären Berlín - Zug 4:0
Salcburk - Bern 1:4
Wolfsburg - Curych 1:4
Davos - Linköping 4:7
Košice - Fribourg-Gottéron 1:1 (za hosty Červenka 1+0)
HV 71 Jönköping - Lukko Rauma 2:0.

Reklama