Hlavní obsah

Výhru v Lize mistrů bych vyměnil za body v lize, říká útočník Fribourgu Červenka

Ostrava
Aktualizováno

Čtyřmi asistencemi pomohl Roman Červenka porazit v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů Vítkovice. Švýcarský Fribourg si k odvetě odváží výhru 5:2, o spokojenosti ale český reprezentant moc hovořit nechtěl. „Raději bych vyhrával v lize,“ vysvětloval Červenka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rostislav Olesz (vpravo) z Vítkovic brání Romana Červenku z Fribourgu.

Článek

Podařeným výsledkem se vám otevírá velká šance postoupit do semifinále Ligy mistrů. To je velký kontrast k tomu, co zažíváte ve švýcarské lize. Předposlední místo asi není úplně to, co byste chtěli.

Právě, my bychom potřebovali zabrat především v lize. Tam bychom měli předvést lepší zápas a získávat body. Tím nechci říct, že by nám bylo jedno, jak utkání ve Vítkovicích skončí. Výhry si vážíme, nebyla snadná, protože, kdyby Vítkovice proměnily své šance, mohlo to dopadnout úplně jinak.

Opravdu byste vyměnil výhru v Ostravě za vítězství ve švýcarské lize?

Bohužel to nejde, ale asi ano. Není příjemné být mimo play off. Ale věřím, že se tam ještě dostaneme. Dvakrát za sebou jsme porazili první Curych, ale pak jsme prohráli s týmy, které bychom měli porážet. Zatím není naše hra vůbec optimální, pořád máme někoho zraněného a je to trochu složité.

Naposledy jste v lize prohráli s Luganem 1:8, výhra v Ostravě by vám mohla trochu pomoct najít ztracené sebevědomí.

Ono asi nejde o ten jeden debakl. To se stane. Vyhráli jsme asi čtyři zápasy za sebou, ale pak jsme jich čtyři nebo pět prohráli a body nám nepřibývají. Ale doufám, že nám to pomůže. Uvidíme v pátek.

Je švýcarská liga náročnější? Ligou mistrů proplouváte poměrně snadno.

Především jsou to dvě úplně odlišné soutěže a nemá to moc společného. Nemůžeme v lize chytit ten rytmus. Už jsme se na osmičku, která jde do play off dotáhli, ale teď už zase ztrácíme sedm bodů.

Vám osobně se ale daří. Body sbíráte jak ve švýcarské lize, tak v Lize Mistrů, kde jste se proti Vítkovicím pronahrával na čelo kanadského bodování. Alespoň v osobní rovině můžete být spokojený?

Jak se to vezme. Do určité míry ano, ale když to nepomáhá týmu, tak to žádný šlágr není. Kdyby to pokračovalo tak, že budou přibývat body a dostaneme se díky nim do play off, v což věřím a doufám, tak to bude tak jak bych si to přál. Ale zatím to tak není.

Národní tým nyní čeká Channel One Cup, kdybyste si mohl vybrat, hrál byste raději Ligu Mistrů, nebo byl s národním týmem?

Nad tím nepřemýšlím, máme své povinnosti v klubu, které musíme plnit. Ale trenéři nároďáku to dělají dobře. Berou mladé kluky, kterým se daří v lize, nebo v jiných soutěžích. Z vlastní zkušenosti vím, že jim to hrozně moc dá. Zadařilo se jim na Karjale a jejich sebevědomí tím roste. Myslím, že jim to mlže pomoct více, než nám starším.

Jak to vypadá s možností, že byste se mohl objevit v dresu Hradce králové na Spengler Cupu ve Švýcarsku?

Před sezónu jsme byli s trenérem Sýkorou domluvení, že pokud všechno bude v pořádku, tak bych si za Hradec rád zahrál. Ale už po Světovém poháru jsem věděl, že mě záda nepustí. Hrajeme spoustu zápasů a musím o sebe dbát. A ani klub si to moc nepřeje. Myslím, že by mi to nic nepřineslo, i když věřím, že to bude hezký turnaj

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko