Hlavní obsah

Tohle jsou úplně jiné Vítkovice, chválil soupeře útočník Fribourgu Birner

Ostrava

V loňské sezóně slavil s Libercem titul, pak se rozhodl zkusit štěstí v KHL. V Traktoru Čeljabinsk ale Michal Birner vydržel jen dvanáct zápasů a raději se vydal hledat štěstí do Švýcarska. Po boku Romana Červenky válí v týmu Fribourg-Gotterón, více se jim ale daří v Lize mistrů. Ve čtvrtfinále hrají s Vítkovicemi a po prvním utkání vedou 5:2.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Larri Leeger, Michal Birner a Julien Sprunger z Fribourgu se radují ze vstřelené branky.

Článek

Jak jste si užil návrat do Čech?

Vždy je to hezké přijet do Čech a slyšet české fanoušky a myslím, že jsme si to tak nějak tady užili všichni. Nejsme teď ve švýcarské lize v moc dobré situaci a potřebujeme každé vítězství, aby se nám zvedlo sebevědomí.

Vyhráli jste 5:2, dá se říct, že máte slušně nakročeno do semifinále Ligy mistrů?

To ano, k semifinále máme nyní určitě blíže, ale je to dvojzápas a jedno vítězství ještě nic neznamená. Viděli to všichni v minulém kole, kdy Sparta doma prohrála docela vysokým rozdílem, a přesto to dokázala otočit a postoupila (2:4 doma a 5:0 v Jonkopingu). Proto se musíme nachystat na to příští utkání stejně zodpovědně, jako dneska.

Jste spokojení s výsledkem, který si odvážíte?

Já osobně ano. Především pak ale proto, že tohle jsou úplně jiné Vítkovice, než jaké jsem zažil v minulé sezóně. Hrají výborný moderní hokej a je vidět, že trenéři to dělají hodně dobře. Ten tým se oproti loňské sezóně obrovsky zvednul a považuju je za černého koně extraligy. Měl jsem možnost v neděli sledovat zápas se Spartou, kde byly více jak polovinu zápasu lepší. I proti nám měly pasáže, kdy byly lepší, a podržel nás brankář.

Na ledě jste se potkal s loňským kapitánem Liberce Janem Výtiskem. Jednou po střetu s vámi upadl na led.

Asi se mě trošku bál. Honza ví, jaké zvedám váhy v posilovně, tak se mě asi lekl (smích). Ale ne, asi opravdu upadl, protože já nemám sílu ho srazit. Ale je hezké potkat někoho, s kým jste udělal takový úspěch, jako my minulou sezónu v Liberci. Pozdravili jsme se před zápasem a jsem rád, že ho za týden znovu uvidím.

Komu jste přál v osmifinále, kde Vítkovice hrály s Libercem?

Upřímně by se mi do Liberce jet moc hrát nechtělo. Mám tam spoustu kamarádů, ta organizace je mi hodně blízká a bylo by to pro mě hodně emotivní. Nakonec to vyšlo dobře, že jsme jeli sem. Raději se s nimi potkám jindy.

Jste ve švýcarské lize předposlední, v čem je problém, že se Fribourgu nedaří?

Ukázalo se to i dnes. Jsme docela dobří dopředu, ale dozadu děláme strašné chyby a hlavně kolem naší brány jsme nedůrazní. Soupeře to tam nebolí a na to nejsem zvyklý. Minulý rok v Liberci jsme třeba byli celkem dost vylučovaní a stejně jsme byli důrazní kolem branky a ten druhý tým to prostě bolelo. Nikdo pak do Liberce nechtěl jezdit. To mi ve Fribourgu chybí.

I proti Vítkovicím bylo znát, že tým táhne především vaše první řada, kde hrajete s Romanem Červenkou a kapitánem týmu Julienem Sprungerem. Chybí k tomu, abyste se zvedli, příspěvek ostatních?

Možná ano, ale my tam od toho jsme, abychom ty body sbírali. Ve Švýcarsku mohou být v základní sestavě jenom čtyři cizinci, takže by to měly být i vůdčí osobnosti týmu. Je to naše práce a snažíme se to dělat co nejlépe.

Osobně se vám ve Švýcarsku líbí?

„Jsem nadmíru spokojený jak po hokejové, tak po lidské stránce. Můžu říct, že to moje očekávání i předčilo. Jsem moc rád, že jsem tu šanci tam dostal.

Ve Švýcarsku se hraje nezvyklým systémem v pátek a hned v sobotu. Jak vám to vyhovuje?

Na to si jde zvyknout. Pro všechny je to stejné. Začátky zápasů nejsou jako tady v extralize, kde někdo začíná v pět, jiný v sedm. Tam jsou v jasně daný čas a tak jsou podmínky pro všechny stejné i na regeneraci. Zvykl jsem si na to velmi rychle.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko