Hlavní obsah

Pískot a pokřik při hymně? Nepřijatelné! stěžují si Rusové po incidentu v Přerově

Moskva

Ruská média zaznamenala, že čeští fanoušci vypískali ruskou hymnu po vítězství ruského týmu nad českou reprezentací ve středečním čtvrtfinále mistrovství světa mladých hokejistek do 18 let v Přerově. Ruští hokejoví funkcionáři dávají incident do souvislosti spíše s politickou situací, a ne s rvačkou, která se mezi oběma týmy strhla.

Čtvrtfinále MS hokejistek do 18 let Česko - Rusko Video: hokej.cz

 
Článek

"Nehledě na pískot a pokřik naše děvčata pokračovala ve zpěvu hymny, sundaly si helmy a držely se za ruce," vylíčil dnes server Vesti.ru.

Na incident zareagovala Ruská hokejová federace, která podle výkonného ředitele Dmitrije Kurbatova podala organizátorům šampionátu stížnost. "Takové věci by se neměly stávat, ale dochází k nim pravidelně na mistrovstvích různé úrovně," postěžoval si Kurbatov internetovému deníku Gazeta.ru. "Na takové počínání fanoušků může být jen jediná odpověď - dobrá hra," zdůraznil.

"Kdybychom prohráli, tak by k ničemu takovému nedošlo," prohlásil viceprezident federace Boris Majorov v listu Sport-Express. Vše podle něj závisí na politické situaci "a dneska je Rusko považováno za nejhoršího nepřítele celého světa". Majorov, který býval oporou sovětské hokejové sborné, zavzpomínal, že něco podobného se dělo v roce 1968 po invazi do Československa a na olympiádě v Lake Placid v roce 1980, tedy po sovětské invazi do Afghánistánu.

K události se vyjádřil i předseda mezinárodní federace IIHF René Fasel. "Bohužel, taková situace se nestala poprvé, že fanoušci neuctivě pískali při hymně, a nebylo to jen v případě Ruska. Už to není nic neobvyklého, ale není to správné. Myslím, že se na to podíváme a budeme o tom mluvit," řekl Fasel ruské agentuře R-Sport. "Budeme o tom diskutovat v tom smyslu, že si nepřejeme, aby se takové hloupé chování opakovalo. Určitě se podíváme na tento konkrétní případ v Česku, ale jak říkám, nebylo to poprvé," uvedl švýcarský funkcionář.

České hokejistky do 18 let prohrály na domácím MS ve čtvrtfinále s Ruskem 0:2. Závěr duelu byl hodně emotivní, dvě domácí hráčky zápas kvůli zranění nedohrály a zamířily do nemocnice. Česká strana si hodně stěžovala na špatný výkon švédské rozhodčí Timglasové. I kvůli tomu čtvrtfinále ukončila hromadná bitka.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín