Hlavní obsah

Sparta - Växjö 4:0Sparta to dokázala! Švédy porazila i doma a je ve finále Ligy mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Klimek 1 : 0
31. Barinka 2 : 0
57. Hlinka 3 : 0
59. Vrána 4 : 0
Záznam online reportáže

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Obrovského úspěchu dosáhli hokejisté Sparty, když se jako první český tým v historii probojovali do finále Ligy mistrů. Švédské Växjö dokázali zdolat i v domácí odvetě, v pražské O2 areně zvítězili před více než 12 tisíci fanoušky 4:0, v součtu s týden starým prvním duelem celkově 6:1. Ve finále hraném na jedno utkání čeká Kalousovu družinu 7. února v Göteborgu další švédský celek Frölunda. Ta po domácí výhře 5:1 zvítězila v odvetě ve Fribourgu 4:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané Michal Barinka (vlevo) a Dominik Uher oslavují druhý gól v síti Växjö.

Článek
Fotogalerie

Pražané před odvetou věděli, že do finále je posune i nerozhodný výsledek, postupovou matematikou se ale nechtěli zaobírat, naopak hráli na vítězství. A když v úvodu přečkali dvě přesilovky soupeře, převzali poté iniciativu.

Ve dvanácté minutě si vyjel od pravého mantinelu Forman, gólman Eriksson jeho střelu jen vyrazil, dojíždějící Netík ani Ihnacak ale neuspěli. Následně však měli domácí štěstí, že Brodecki po zákroku Pöpperleho nedokázal trefit odkrytou branku.

V 17. minutě už zaplněná O2 arena poprvé vybuchla nadšením. Po Kalinově nahození od modré se puk trochu šťastně odrazil ke Klimkovi, jenž zamířil přesně do pravého horního růžku. Ani ne o minutu později však mohl schladit domácí fanoušky Josefsson, v brejku ale nastřelil jen horní tyčku.

Od druhé třetiny sparťané ještě přidali na pohybu, Växjö navíc převyšovali i v agresivitě a za své úsilí byli krátce po uplynutí poloviny duelu odměněni. Barinkovu ránu Eriksson přes shluk těl před sebou vůbec neviděl a kotouč skončil pod jeho horní tyčkou.

Druhý gól Kalousovu družinu ještě víc uklidnil, moc dobře si totiž uvědomovala, že švédský tým by alespoň k prodloužení potřeboval třikrát skórovat. A kdyby ve svých nadějných příležitostech uspěli Řepík nebo Kumstát, nestačilo by Växjö ani to.

Když se skóre ani ve třetí třetině nemělo, rozhodl se kouč hostů Hallam už šest minut před konce pro risk při hře bez brankáře. Blízko snížení byl osamocený Robert Rosén, Pöpperleho ho ale fantasticky vychytal. Po vyloučení Paloly se však musel Eriksson vrátit do branky, Sparta ale přesilovku využila, protože Hlinka po nabídce Pecha odkrytou klec neminul a postupová radost mohla vypuknout naplno. V čase 58:52 navíc uzavřel na konečných 4:0 po rychlém protiútoku Vrána, jenž Erikssona vymíchal kličkou do forhendu..

Semifinále play off hokejové Ligy mistrů - odveta:
HC Sparta Praha - Växjö Lakers HC 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. Klimek (Kalina, J. Hlinka), 31. Barinka (Uher), 57. J. Hlinka (Pech, Klimek), 59. P. Vrána (J. Hlinka, Klimek). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švýc.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 12 136. První zápas 2:1, postoupila Sparta.
Sparta: Pöpperle - Eminger, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Piskáček, Barinka, Nedomlel - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Netík, Ihnacak, Forman - Řepík, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Växjö: Eriksson - C. Rosén, Holm, Murphy, Lundberg, Bailen, Bohm, Högberg - Everberg, Fröberg, Brodecki - Palola, R. Rosén, Kiiskinen - Netterberg, Hennessy, Leino - Carnbäck, Josefsson, Reddox. Trenéři: Hallam, Hellgren a J. Jönsson.
Fribourg-Gottéron - Frölunda 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky: 13. Bergenheim, 21. Tömmernes, 39. Figren, 42. Grundström. První zápas: 1:5, postoupila Frölunda.
Vyhraje Sparta jako první český tým v historii hokejovou Ligu mistrů?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 16059 čtenářů.

Reklama

Související témata: