Hlavní obsah

To byla oslava hokeje! Sparta vyslala vzkaz celé Evropě, teď ji čeká gigant

Jan ŠkvorSport.cz

Nejprve finský Kärpät Oulu, poté švédské HV 71, švýcarský Bern a naposledy i švédské Växjö. Hokejisté pražské Sparty cestou v play off Ligy mistrů vystavili stopku nejednomu věhlasnému soupeři a své senzační tažení chtějí dotáhnout až do konce. Byť ve finále soutěže, kam se probojovali jako první český tým, budou čelit protivníkovi snad nejtěžšímu. Přímo gigantovi.

Sparta po postupu do finále Ligy mistrůVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Celé Evropě jsme ukázali, že nejsme tým, který by se někoho bál. Naopak jsme předvedli svou sílu," liboval si gólman Sparty Tomáš Pöpperle po semifinálovém postupu přes Växjö, proti kterému inkasoval za 120 minut hry jediný gól (Sparta v součtu obou utkání vyhrála 6:1).

„Odehráli jsme jeden z nejlepších zápasů sezóny, Växjö jsme toho moc nedovolili. V kabině bylo cítit, jak moc chceme finále urvat a naše výkony v obou semifinálových zápasech tomu odpovídaly. Brali jsme to úplně stejně, jako kdybychom hráli play off extraligy," tvrdil Pöpperle, který se do branky Sparty vrátil po dvouzápasové pauze způsobené prodělanou virózou.

„Musím před chlapci smeknout, protože odehráli vynikající zápas. Byla to oslava hokeje a skvělý úspěch nejen pro Spartu, ale i celý český hokej," uvědomoval si asistent trenéra Zdeněk Moták.

Spartě do finále pomohli i fanoušci, kterých do O2 areny dorazilo přes dvanáct tisícovek. „Byli famózní. Před takovou kulisou se hraje úplně jinak, jde to úplně samo. Lidi vás dostanou do varu," přesvědčuje obránce Michal Barinka, jenž k finále pomohl trefou na 2:0 v odvetě.

Ukončil tak dlouhé čekání na gól, vždyť naposledy se z něj radoval v dubnovém semifinále extraligy proti Plzni. Od té doby ani ťuk. „Ani si přesně nevybavím, kdy jsem naposledy skóroval. Vůbec mi to tam nepadalo, o to víc mě teď těší, že jsem se takhle o postup zasloužil."

Sparta tak dál pokračuje v parádní jízdě Evropou, přestože v domácí soutěži takovou dominancí neoplývá, když na vedoucí Liberce ztrácí z pátého místa patnáct bodů. „V Lize mistrů hrajeme proti slovutným soupeřům a asi se na ně lépe připravíme i soustředíme," přemítá Moták.

„V Lize mistrů nás soupeři neznají, nehrají proti nám tak odzadu, což je obrovský rozdíl. V extralize naopak týmy hodně brání," porovnává Barinka styl hry protivníků v obou soutěžích.

Finále Champions League čeká Pražany 7. února a těžší soupeř je snad ani prověřit nemohl. Zavítají totiž do Göteborgu na domácí led Frölundy, úřadujícího šampióna švédské nejvyšší soutěže i Ligy mistrů.

Frölunda v letošním ročníku Ligy mistrů prohrála jen dva zápasy z dvanácti, v osmi duelech play off je navíc stoprocentní! Naposledy její sílu poznal švýcarský Fribourg s Čechy Červenkou a Birnerem v sestavě, který v součtu obou zápasů utrpěl v semifinále debakl 1:9!

Velká škoda, že finále nebude v Praze, litují sparťané

„I proto máme obrovskou motivaci. Víme, jakým stylem se švédské týmy prezentují, tak snad to ve finále potvrdíme," poukazuje útočník Sparty Lukáš Klimek na fakt, že jeho tým dokázal ve vyřazovací části vyřadit HV 71 i Växjö.

„Moc se na finále těším a pro jeho zvládnutí uděláme maximum," přidává se Barinka. „Frölunda bude hrát technický hokej, což nám vyhovuje. Už jsme si dokázali, že s takovými týmy se dá hrát. Pojedeme úplně nadoraz," slibuje urostlý zadák.

Sparťany jen mrzí, že ve finále hraném na jeden zápas nebudou mít výhodu domácího prostředí. Ta náleží Frölundě, jelikož za celý průběh Ligy mistrů nastřádala víc bodů. „Velká škoda, protože finále v Praze by bylo krásný a O2 arenu bychom určitě znovu naplnili," posteskl si Pöpperle.

Reklama

Související témata: