Hlavní obsah

Legendární český brankář oceněn na Slovensku! Domácí hvězda ceremoniál bojkotovala

Košice

Někdejší vynikající český hokejový brankář Jiří Holeček se dočkal na Slovensku pocty. Před nedělním ligovým zápasem mezi Košicemi a Zvolenem vyvěsili pod strop Steel arény repliky dresů kvarteta bývalých osobností východoslovenského klubu. Spolu s Holečkem se akce zúčastnili i další ocenění, další pražský rodák a útočník Bedřich Brunclík, Ján Selvek a Igor Liba, další zářivá hvězda košického hokeje Vincent Lukáč však společný ceremoniál odmítl!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jiří Holeček se dočkal v Košicích pocty.

Článek

„V životě jsem neslyšel, že by vyvěšovali pět dresů najednou. Hala v Košicích stojí 11 let, sezónu co sezónu měl jít vzhůru jeden dres. Ne takhle, že bez zvážení najednou vyvěsí pět dresů a hotovo. Takovou poctu si nepřeji," citoval na svém serveru slovenský deník Šport legendárního útočníka a dvojnásobného mistra světa, který je znám svými kritickými názory na současný slovenský i košický hokej.

Třiašedesátiletý Lukáč již dříve avizoval, že si přeje vlastní patnáctiminutový ceremoniál. „Chci tak mnoho? Kariéra legendy je celoživotní dílo," vysvětlil Lukáč svůj postoj. „Můžete postavit Jágra a čtyři další vedle něho?"

Dvaasedmdesátiletého Holečka, trojnásobného světového šampióna, jenž v Košicích působil v letech 1963 - 1973, Lukáčova absence mrzela. „Je mi to líto. S Vincem jsme byli kamarádi, potkali jsme se v sezóně, kdy já jsem tady končil a on začínal. Vnímal jsem ho jako svého syna, kterého jsem uváděl do světa dospělých, a dost jsem si ho oblíbil. Těšil jsem se na něho, proto mě (jeho neúčast) mrzí," vykládal populární Fakír.

V pražské Spartě, kam Holeček přestoupil z Košic, se mu již pocty v podobě vyvěšení dresu po vzoru zámořské NHL dostalo v roce 2004 u příležitosti stého výročí založení klubu. Finalista Kanadského poháru a medailista z olympijských her v letech 1972 a 1976 je rovněž členem Síně slávy českého i světového hokeje.

Reklama

Související témata: