Hlavní obsah

Američané z NHL zvažují bojkot letošního MS. Z loajality k ženám

New York/Praha

Spor mezi americkým hokejovým svazem (USA Hockey) a hráčkami reprezentačního týmu, které minulý týden nenastoupily do přípravy na mistrovství světa a jsou připraveny ho bojkotovat, nabírá ještě větších rozměrů. S gestem solidarity ke svým kolegyním totiž nyní přispěchali američtí hokejisté z NHL, kteří hrozí, že pakliže nedojde k rychlému konsenzu, ani oni se nezúčastní svého květnového světového šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou hokejisté USA startovat na letošním světovém šampionátu?

Článek

Ženský šampionát startuje v Michiganu už tento pátek, jenže reálně hrozí, že Američanky, které loni získaly titul mistryň světa už potřetí v řadě, na něm budou scházet. Minulý týden odmítnuly nastoupit do přípravného kempu a obrat k lepšímu stále nenastal.

Důvod sváru? Hokejistkám není po chuti, že mají smlouvu jen během olympijských sezón. Během tohoto období pobírají plat půl roku, měsíčně si přijdou na 1100 dolarů (zhruba 27 500 korun). Američanky však žádají pokrytí nákladů i ve zbývajících třech a půl letech.

USA Hockey je však přesvědčen, že jeho úlohou není hráčky zaměstnávat, ale jen je podpořit v přípravě na soutěže. Proto se proti rebelujícím hráčkám rozhodl zakročit a místo nich začal hledat náhradnice, kterým současný stav nevadí a byly by ochotny na MS startovat.

Jenže úspěšný zatím příliš není a moc času už nemá. Před pár dny navíc hráčská asociace NHLPA vydala prohlášení, v němž dala jasně najevo, že stojí na straně hokejistek.

„Hráči NHL plně podporují úsilí ženského amerického týmu dosáhnout spravedlivou dohodu s USA Hockey. Je důležité, aby nejlepší americké hráčky startovaly na mistrovství světa. Případný výběr náhradnic by současné a budoucí vztahy jen podstatně zhoršil. Věříme, že spor bude vyřešen férově a rychle," stojí ve stanovisku hráčů.

V neděli pak navíc uznávaný hráčský agent Allan Walsh přišel s informací, že hokejisté z NHL zvažují gesto solidarity ke svým kolegyním. Pokud Hockey USA svůj postoj nezmění, hráči z NHL odmítnou startovat na světovém šampionátu.

Americký hokejový svaz svolal na pondělní večer mimořádné jednání s reprezentantkami. Dojde na něm k vyřešení problémů?

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko