Hlavní obsah

Opravdu nastala česká brankářská doba temna? Aneb Holečkův úklid

Praha

Nářky jsou zbytečné. Česká hokejová gólmanská škola neuvadá, i když v semifinále české extraligy play off zářili čtyři slovenští brankáři. Proč? Domácí muži v maskách zabalili tašky a jsou v zahraničí. V porovnání se Slováky jde o jednoznačný poměr 28:7 mužů u vybraných soutěží, pokud nepočítáme směny mezi Českem a Slovenskem.

Foto: koláž Sport.cz s použitím ČTK

Článek

„Na Slovensku v podstatě existuje jenom Slovan Bratislava, který ale v Kontinentální lize preferuje zahraniční gólmany. Slovenští brankáři si v české extralize přijdou na větší peníze než v jejich domácí soutěži. Proto do Čech chodí ve větší míře," vidí souvislosti Petr Bříza, bývalý reprezentační brankář a mistr extraligy se Spartou z roku 2007, který si připsal také 113 startů za českou, resp. československou reprezentaci.

Patrik Rybár v Hradci Králové, Marek Čiliak v Brně, Ján Lašák v Liberci a Ján Laco v Chomutově. Slovenské klenoty, který se předvedly na českých stadiónech v semifinále vyřazovacích bojů.

„To není jen o těchto čtyřech, připočtěte Januse z Litvínova, Hamerlíka z Třince a Konráda z Olomouce," připomíná devítinásobný medailista z MS Jiří Holeček a dodává. „Slovenští brankáři jsou lacinější než ti naši. Vinu ale nesou i trenéři, kteří nemají odvahu nasadit své mladé gólmany z juniorky. Bojí se, že kdyby jim tento tah jednou dvakrát nevyšel, budou odvoláni. Tohle je potřeba změnit. Najímání cizinců je cesta do záhuby," říká legendární gólman.

Zastoupení českých a slovenských brankářů
NHL
Mrázek, Neuvirth, PavelecBudaj, Halák
AHL
Mazanec, Langhamer, Vaněček, Rittich0
ECHL
Vladař0
USHL
Stezka, Růžička, Kořenář, BrízgalaHrenák
NAHL
Vomáčka0
KHL
Francouz, Salák, Kovář, Furch, Sedláček0
1. finská liga
Hrachovina, ŠtěpánekGodla
2. finská liga
0Holly
1. švédská liga
0Hudáček
EBEL
Duba, Nechvátal, SchwarzMelicherčík
2. německá liga
Mensator, Vošvrda, Němec0
1. švýcarská liga
Chmel0
1. dánská liga
Galanský0
Celkem
287

Názor, který střídá jiný pohled. A úplně opačný. Holeček čerpá z letitých zkušeností, navíc vše vidí zvenčí. Na svazu to ale vidí jinak.

„Žádný ústup nevidím, mám pro to i argumenty. Jeden je jasná a srozumitelná statistika. Pokud by se naši gólmani z Ameriky a KHL vrátili, tak bychom v extralize tolik slovenských gólmanů neměli. To je jedna věc. A poté, když se podíváme na celkový počet gólmanů v zahraničí ve vybraných ligách, tak v žádném případě není česká brankářská škola horší, jak bylo kolikrát řečeno od expertů a komentátorů České televize," je přesvědčený Radek Tóth, trenér brankářů ČSLH.

Naše kvalita je fakt strašná, myslí si Holeček

„Třeba Laco je zkušený gólman a co mu po konci v KHL zbývalo? Chytat extraligu na Slovensku, nebo vzít nabídku z Čech, kde je to příjemné? Takhle prostě funguje trh," má jasno Bříza.

Zcela jiný úhel má Holeček, trojnásobný mistr světa. Diplomatická nota stranou. Podle něj je úroveň české extraligy všeobecně špatná. „Nejlepší jsou čtyřicátníci, kteří drží všechna mužstva, což je ostuda. Kvalitní střední generaci až na výjimky nemáme. Každý, kdo něco umí, mizí do Ameriky, Ruska, Švýcarska. Naše kvalita je fakt strašná, s ligami ve Švédsku, Finsku nebo Švýcarsku se už vůbec nemůžeme srovnávat," vzal to třiasedmdesátiletý muž po všech frontách - brankáři, obrana i útok.

Pokud se budeme držet tématu českých a slovenských brankářů, nejvýraznější rozdíly jsou ve dvou nejsledovanějších soutěžích. V NHL v této sezóně zasáhlo do zápasů šest Čechů (Mrázek, Neuvirth, Pavelec, Mazanec, Langhamer, Rittich), Slováci byli dva (Budaj, Halák). V ruské KHL je poměr pět ku nule pro tuzemské muže s maskou (Sedláček, Kovář, Francouz, Furch, Salák). Pokud by tito hráči nebyli v zahraničí, byl by v české extralize přetlak.

„Je to také filozofií klubů, které berou zkušené Slováky, kteří chytali v KHL, na mistrovství světa. Ať to je Lašák, Laco. V klubech je tlak na výsledky, takže chytají oni, místo toho, aby v některých klubech chytali mladí čeští gólmani, které si kluby vychovaly. To je filozofie klubů, kterou my samozřejmě nemůžeme ovlivnit. Když si vezmete čísla od roku 2010, kolik cizinců chytalo finále nejvyšší soutěže, tak letos to je extrém. Že by toto mělo dlouhodobě něco naznačovat, tak to vůbec ne," říká Tóth, který se v posledních letech podílel na několika projektech pro mladé gólmany.

„Vím, jaké mají na Slovensku. Máme projektů daleko více." Jeho slova potvrzuje i Bříza. Inspirací jim bylo Finsko a Švédsko.

Dobrých gólmanů máme hodně, je přesvědčený Bříza

„Slováci se ale neprosazují na úkor českých brankářů. Vezměte si, kolik našich mladých gólmanů chytá v kanadsko-amerických juniorkách, kde se snaží prosadit do NHL. V poslední době ta čísla stoupají. A pak nezapomínejte, kolik našich brankářů chytá v KHL i ostatních evropských zemích. Dobrých gólmanů máme hodně," je přesvědčený Bříza.

Pokud se mladý brankář chytne, vidí šanci, je často myšlenkami už za kopečky. Vidí kariéru, kde cinkají dolary, případně rubly. Není se čemu divit, každý chce vydělat. Kariéra sportovce má svá omezení, každý není Jaromír Jágr, který chce hrát do padesáti.

„Měla by se nastavit hranice věku, na které by se většina shodla, pod kterou se hráčům zakáže odcházet do zámoří. Třeba do osmnácti nebo dvaceti let. Každý rok nám odchází zhruba dvacet třicet hráčů mladého věku, chytí se ale třeba jenom dva. A ti ostatní, když se po roce nebo dvou vrátí domů, jsou horší než jejich vrstevníci, kteří zůstali doma," navrhuje Holeček. A dodává: „Extraliga mě moc nebaví, já u ní večeřím nebo uklízím. Běžím se akorát podívat, když padne gól. V každém mužstvu umí hrát hokej tak pět hráčů. To je všechno," dodává legendární gólman.

Je česká brankářská škola v útlumu?
Ano
26,7 %
Ne
73,3 %
Celkem hlasovalo 4569 čtenářů.

Reklama

Související témata: