Hlavní obsah

Přepište dějiny! Pastrňák nejmladším vítězem Zlaté hokejky, Jágra předčilo sedm hráčů

Praha

Přepište dějiny! řval komentátor Robert Záruba do mikrofonu před devatenácti lety, když čeští hokejisté senzačně poprvé triumfovali na olympijských hrách. Nyní se české hokejové anály mění znovu. Zasloužil se o to útočník Bostonu David Pastrňák, který se v jednadvaceti letech stal nejmladším vítězem ankety Zlatá hokejka určené nejlepšímu hráči uplynulé sezóny.

Vítěz Zlaté hokejky David PastrňákVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Michael Frolík na Zlaté hokejce

Budoucnost Radima Vrbaty. Zůstane v Arizoně?

Pastrňák tak ziskem 76 centimetrů vysoké a 25 kilogramů vážící trofeje, kterou převzal v pražském Foru Karlín, překonal brankáře Dominika Haška i obránce Miloše Holaně, Ti se držiteli prestižní ceny poprvé stali ve svých dvaadvaceti letech. Hašek uspěl v roce 1987, Holaň jej předčil o šest let později.

„Je to strašně moc čerstvé, teprve to musím vstřebat. Ale je to čest, moc si vážím, že jsem se stal nejmladším držitelem Zlaté hokejky. Chtěl bych poděkovat hlavně své mámě, bráchovi a vlastně celé rodině, kteří mě celou mou kariéru podporují," řekl bezprostředně po převzetí trofeje Pastrňák a děkoval i svým spoluhráčům z Bostonu. „A to i mému novému bráchovi Davidu Krejčímu, který se o mé stará poslední tři roky a naučil mě, jak se v zámoří chovat," doplnil Pastrňák.

O triumfu havířovského rodáka ve 49. ročníku tradiční ankety, v níž svými hlasy rozhodují hokejoví experti a novináři, snad ani nemohlo být pochyb. Pastrňák zažil nejpovedenější sezónu kariéry, ve svém třetím ročníku v NHL posbíral 70 kanadských bodů za 34 gólů a 36 asistencí, nejvíc ze všech českých hokejistů v nejlepší soutěži světa. V tabulce produktivity celé ligy obsadil osmnácté místo.

Elitní desítka ankety Zlatá hokejka 2017:
1. David Pastrňák(Boston/NHL)598 bodů
2. Jakub Voráček(Philadelphia/NHL)549
3. David Krejčí(Boston/NHL)383
4. Radko Gudas(Philadelphia/NHL)363
5. Pavel Francouz(Čeljabinsk/KHL)343
6. Jan Kovář(Magnitogorsk/KHL)340
7. Ondřej Palát(Tampa Bay/NHL)308
8. Jaromír Jágr(Florida/NHL)295
9. Radim Vrbata(Arizona/NHL)276
10. Michael Frolík(Calgary/NHL)175

V květnu pak absolvoval světový šampionát v Paříži, kde byl s jedním gólem a šesti asistencemi nejproduktivnějším hráčem výběru trenéra Josefa Jandače, na postup do semifinále to ale nestačilo. „Pastovi gratuluju, mít v takovém věku tak dobrou sezónu, to opravdu klobouk dolů," ocenil Pastrňákovy výkony v celé sezóně druhý v pořadí ankety Jakub Voráček.

Složení nejlepší desítky 49. ročníku ankety Zlatá hokejka vzešlo z dvoukolového hlasování hokejových expertů a novinářů. V rozhodujícím třetím kole se výsledky předchozích hlasování nezapočítávaly, elitní desítka tak začínala od nuly.

Nejvíc triumfů v anketě Zlatá hokejka:
12Jaromír Jágr
5Dominik Hašek
4Vladimír Martinec
3Milan Nový

Pastrňák ovládl všechna tři kola, v tom rozhodujícím získal 598 bodů, o 49 více než druhý útočník Jakub Voráček z Philadelphie, jenž skončil hned za Pastrňákem ve všech kolech. Třetí místo obsadil Pastrňákův klubový spoluhráč z Bostonu David Krejčí, jehož ztráta na Voráčka činila 166 bodů.

Největší posun v průběhu letošní ankety pak zaznamenal Radko Gudas. Řízný obránce Philadelphie figuroval po prvním kole až na šestnácté pozici, po tom druhém už ale byl pátý, aby si nakonec v konečném pořadí ještě o jednu příčku polepšil.

Doprovodné ankety:
Nejlepší junior:
Martin Nečas (Kometa Brno)
Nejlepší hokejistka:
Tereza Vanišová (University of Maine)
Nejlepší sledge hokejista:
Michal Geier (Sharks Karlovy Vary)

Obhájce loňského prvenství a se dvanácti triumfy rekordman ankety Jaromír Jágr letos bral osmé místo. Pětačtyřicetiletý forvard Floridy se tak v první desítce usadil už po čtyřiadvacáté, nechybí v ní nepřetržitě od roku 1995. Od té doby vždy končil mezi nejlepší trojicí, výjimkou byl jen rok 2003, kdy při angažmá ve Washingtonu obsadil ve Zlaté hokejce šestou příčku, a nově tedy i letošek.

Jágr byl jedním ze tří hráčů, kteří se dnešního slavnostního vyhlášení nezúčastnili, neboť po sezóně zůstal v zámoří. Na galavečeru chyběli i David Krejčí a forvard Tampy Bay Ondřej Palát.

V elitní desítce se nachází osm útočníků, obránce Gudas a gólman Francouz. Osm hokejistů působíc v NHL a dva v KHL. Nejlepším zástupcem extraligy je na jedenáctém místě obránce Liberce Radim Šimek, jenž od nové sezóny míří za oceán do San Jose.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko zítra 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko