Hlavní obsah

Ruský hokej pláče, zemřel olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa

Moskva

Ještě v pátek navštívil klub hokejových legend a vypadal docela vesele, když odpovídal na otázky mladé reportérky. Teď ale ruský hokej pláče. Přišel o trojnásobného mistra světa, olympijského vítěze z Calgary z roku 1988 Sergeje Mylnikova. Ten si během kariéry krátce zachytal i v NHL za Quebec Nordiques. Příčinu úmrtí média nezveřejnila, nedávno se ale Mylnikov podle ruských médií podrobil operaci srdce.

Foto: Profimedia.cz

Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z roku 1988, hokejový brankář Sergej Mylnikov, zemřel ve věku 58 let.

Článek

Velkou kariéru začal Traktoru Čeljabinsk, odkud přesídlil do tehdejšího SKA Leningrad (nyní Petrohrad), který trénoval legendární Boris Michajlov. „Sergej byl skvělý gólman, byl klidný, nic ho nevyvedlo z míry. Každý trenér sní o tom, že takového gólmana bude mít v mužstvu," vzpomínal Michajlov.

Nejslavnější okamžiky na reprezentační scéně prožil při olympijských hrách v Calgary. Tam sovětský výběr přejel Kanadu 5:0, Československo 6:1 a Švédsko 7:1 a bral zlato. I tyhle výsledky svědčí o tom, jak dobrého gólmana sborná měla. Teď ale přišla z Ruska smutná zpráva, že Sergej Mylnikov zemřel.

"Byl sice na operaci, ale cítil se dobře," byl zaskočený zprávou o smrti kamaráda Vjačeslav Anisin, který s osmapdesátiletým Mylnikovem nastupoval za tým zvaný Legendy. "Když jsme spolu hráli naposledy v Petrohradu, tak bylo všechno normální. Nikoho nenapadlo, co se může stát," dodal na adresu muže, který byl prvním ruským gólmanem v NHL a působil i ve Švédsku.

Reklama

Související témata: