Hlavní obsah

Slovák chválí Čecha. Lašák si užívá nezvyklého léta

Liberec/Praha

Zažil s hokejem hodně dobrodružství, úspěchů, ale i ve svých osmatřiceti letech zažívá jedno poprvé. Slovenský gólman Ján Lašák má volné léto, žádné tréninky. Důvod? Operace kolena. I proto bývalá opora Liberce mohla osedlat motorku a vyrazit se podívat pod Ještěd. „Neskutečně si to užívám. Při hokejovém režimu to normálně nehrozí, tentokrát mám skutečně poprvé přes prázdniny naprosté volno,“ řekl v rozhovoru pro liberecký klub.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ján Lašák ještě v dresu Liberce.

Článek

Plastika vazu, čištění, meniskus. Lašák na operačním sálu chvíli poležel. Jak sám okomentoval, bylo tam práce jako na kostele, která proběhla v Chrudimi. Nyní má čas rehabilitace a vyčkávání, co bude dále. Ale rozhodně se nenudí.

„Výlety na motorce, golf, vše je to takové krásné zpestření života, které jsem dosud nepoznal. Teď si to užívám a někdy v říjnu se pomalu začnu chystat do práce," je v klidu brankář, který v Liberci po minulé sezóně skončil.

„Až se trochu ochladí a odstartují všechny soutěže, asi to přijde trošku k sobě a začne mi to chybět. V tu dobu se uvidí, jak na tom budu a jak silná bude vůle se vrátit," nedělá si vrásky Lašák, který ve středu sedl na motorku a nabral směr Liberec. Dva dny na severu, poté patrně Praha a Morava. Žádný trénink, dril, je čas výletů.

Pešán, trenér, který je chválen

V Liberci poznal práci trenéra Filipa Pešána, který se před pár dny vrátil z inspekce v NHL, kde působil u New York Rangers. „Chválím ho, kudy chodím. Teď už to můžu říct, snad mu nenaprší do nosu," směje se Lašák, který by se rád zapojil více do chodu slovenského hokeje.

„Trošku jsme se tam do toho obuli a já byl jedním z iniciátorů, takže kdybych nehrál hokej, rozhodně bych se i z toho důvodu měl do nějakého toho procesu reformy zapojit. Zaspali jsme, patnáct let se vůbec nic nedělo a infrastruktura je špatná. Děti nám odcházejí hrát do Čech za lepšími podmínkami, což musíme změnit," je přesvědčený brankář, který ví, že hokej, to nejsou jen finance, ale také kvalitní trenéři. Jedním byl i Pešán v Liberci.

„Dělal svoji práci neskutečně. Lidé nevidí, jak jsme se připravovali na soupeře," pěje na mladého kouče ódy Lašák. Že by se mu pokusil hodit slovenské reprezentační lano?

„To by se mi asi nepovedlo, když teď má dvacítku. Takový trenér by se nám hodil, ale řekněme si to na rovinu, v Česku a Slovensku je nejspíš jen jeden. Byla by to asi nemožná mise," usmívá se Slovák, který si teď užívá českého léta.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko