Hlavní obsah

Emigrace, démon alkohol, transplantace! Můj život byl divoký, vzpomíná bývalý hokejový útočník Fryčer

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Nikdy se nebál. Co pokládal za správné, to Miroslav Fryčer řekl, nebo udělal. V československé hokejové lize debutoval v 16 letech a v roce 1981 dopomohl Vítkovicím k prozatím poslednímu mistrovskému titulu. Poté se rozhodl, že bude hrát NHL. Jeho touha hrát nejlepší hokejovou soutěž světa byla tak velká, že by kvůli ní klidně přeplaval Dunaj. O útěku, hokejovém životě, o boji s alkoholovým démonem i o transplantaci jater, která mu zachránila život, vypráví ve středu 58letý Fryčer (27. 9. 1959) v nebývale otevřené zpovědi Můj divoký hokejový život, která v těchto dnech přichází na pulty knihkupectví.

Foto: Jiří Tomaškovič

Bývalý hokejista Miroslav Fryčer.

Článek
Fotogalerie

„Název knihy o tom, co v ní je a jaký byl můj život, hodně vypovídá. Byl opravdu divoký po všech stránkách," říká první Čech, který si zahrál All Star Game v NHL.

Knihu dával Fryčer s publicistou Lubošem Brabcem dohromady asi rok a půl. „Zprvu jsem se tomu bránil. Neměl jsem na to chuť ani čas. Ale velmi rychle jsme si sedli, a to vyprávění a vzpomínání bylo nadmíru příjemné," vrací se na začátek spolupráce Fryčer. „Je to taková moje zpověď i důstojné rozloučení s mým tátou," vypráví.

Právě z archívu otce Miroslava, který pečlivě sbíral novinové výstřižky o úspěších svého syna, autoři knihy často čerpali. „Některé věci jsem zapomněl, a právě v těchto materiálech je našel," říká legendární český hokejista. „Nicméně spoustu detailů si naopak pamatoval. Připomněl jsem mu bitku s Detroitem a hned věděl, s kým se pral a od koho ji tehdy dostal," připomíná Brabec, který si život jednoho z prvních hokejistů, kteří v 80. letech utekli z komunistického Československa vybral z prostého důvodu. „Není až tak známou postavou, jak by si za to, jaké jméno Česku v zámoří udělal, zasloužil," říká Brabec.

Fryčer v knize vzpomíná na první hokejové krůčky v jugoslávském Medveščaku, na nechtěný přestup z Karviné do Vítkovic i pozdější titul, dramatický útěk přes Maďarsko i na následné setkání s hokejovými legendami Gretzkym, Kurrim, Coffeym, Salmingem či bratry Šťastnými. „Otevřel jsem se dost, ale nikoho jsem nechtěl urazit nebo mu komplikovat život. O většině lidí, včetně Ivana Hlinky nebo Ladislava Svozila, vyprávím s respektem," upozorňuje Fryčer, někdejší útočník Québecu, Toronta, Detroitu a Edmontonu.

„Knihu jsem četl dvakrát, vlastně čtyřikrát, protože jsem četl i hrubou verzi. Pokaždé mi to zabralo dva večery. Je to velmi čtivě napsané a ty vzpomínky se mi u toho vracely samy," dodává.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice