Hlavní obsah

Jágr není sám! Jeho parťák z Pittsburghu v 45 letech slaví návrat na reprezentační scénu

Vilnius

I Jaromír Jágr v létě během čekání na laso z NHL zvažoval návrat do reprezentace, ale vzhledem ke stěhování do Calgary už si nejspíš za národní tým nikdy nezahraje. To jeho vrstevník a někdejší parťák z Pittsburghu a New Yorku Rangers se i v 45 letech těší z návratu na reprezentační scénu.

Foto: Profimedia.cz

Darius Kasparaitis v dresu Ruska v duelu s Českou republikou na olympiádě v Naganu.

Článek

Drsný zadák Darius Kasparaitis, jenž má mimo jiné ve sbírce kompletní sadu olympijských medailí, poprvé v oficiálním zápase oblékne dres rodné Litvy. Po Společenství nezávislých států a Rusku už bude hájit barvy třetího státního útvaru.

Kdo sledoval reprezentační a zejména zámořský hokej v devadesátých letech, nemohl si blonďatého brouska nevšimnout. Nikdy na něj nejspíš nezapomenou ani největší hvězdy NHL, jimž uměl připravit na ledě pořádně horké chvilky. Však sestřelil i legendárního Maria Lemieuxe a třeba Erika Lindrose tvrdým hitem vyřadil ze hry na 18 zápasů.

Na reprezentačním poli s ním sváděla tvrdé souboje i česká reprezentace Jágrovy generace. V Naganu proti sobě nastoupili s legendární 68 ve finále. O čtyři roky později se za prohranou bitvu o zlato pomstil s ruskou sbornou Čechům vyřazením ve čtvrtfinále. V Turíně 2006 ale měli v duelu o bronz zase navrch Češi.

Jenže to už je dávná historie. Rodák z litevského Elektrenai se rozloučil z NHL před deseti lety a před osmi roky coby hráč Petrohradu ukončil profesionální kariéru. Poté si na Floridě užíval roli realitního investora. Jenže v hokeji si chtěl splnit ještě jeden sen - reprezentovat Litvu.

Vzhledem ke startům v ruské sborné to ale nebylo úplně snadné. V roce 2013 formálně přestoupil do Litvy, a aby mohl získat od IIHF souhlas ke startu za nový reprezentační tým, musel ve své vlasti odehrát alespoň tři sezóny v ligové soutěži. Kasparaitis kroutí v Hockey Punks Vilnius už čtvrtý ročník a velké chvíle se nakonec dočkal.

Užil si ji v pátek, kdy v exhibičním zápase v Klajpedě proti Estonsku pomohl Litvě v roli reprezentačního nováčka a zároveň kapitána gólem a dvěma asistencemi k vítězství 7:2. Zahrál si po boku jiného známého krajana z NHL Dainiuse Zubruse, jenž mimo jiné také hrával s Jaromírem Jágrem během angažmá v New Jersey.

„Cítím se skvěle. Dlouho jsem nehrál, ale potvrdil jsem si, že stále můžu na téhle úrovni nastupovat. Nejdůležitější ale je, že vyhrál tým," radoval se 45letý zadák s premiéry v dresu s litevským rytířem na prsou.

Svoji snahu směřuje ale především k mistrovství světa divize I skupiny B 2018, které hostí právě Litva.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko