Hlavní obsah

Borec ze slavné rodiny chce s Oceláři zlomit další Švédy. Soupeř je pro něj ale neznámou

Praha

Třineckým hokejistům pomohl k cennému bodu na ledě lídra, na odpočinek po náročné bitvě v Plzni však obránce David Musil nemá pomyšlení. Se spoluhráči dnes odpoledne rozrazí brány čtvrtfinále play off Ligy mistrů, v němž Oceláři vyzvou Brynäs Gävle.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obránce David Musil z Třince (vlevo) vedle Martina Zaťoviče z Brna.

Článek

„Prohra v Plzni nás mrzí, mohli jsme získat i víc bodů. Ale oni mají komplexní tým, dobré střelce a není jednoduché tam hrát," vrátil se ještě k nedělnímu duelu 24letý bek, který se už soustředí na úvodní domácí souboj s posledním finalistou švédské ligy, jenž se mezi nejlepších osm celků soutěže probil přes německý Mannheim. „Soupeře moc neznám, ale určitě zase půjde o bruslařský tým, jakým bylo naposledy Malmö," připomněl vítězné dvojutkání s Redhawks, po němž Slezané slavili historický postup do čtvrtfinále.

Rodák z Calgary se stal v Malmö jednou z opěvovaných postav, když v samém závěru asistoval u vítězné trefy Arona Chmielewského. „Chceme vyhrát, ale zápas s Brynäs je pro nás důležitý jako každý jiný. Podívali jsme se na ně na videu, ale bude záležet hlavně na našem výkonu," burcuje.

Urostlý obránce zamířil do slezského města po osmi letech strávených za Atlantikem, kde v dresu Edmontonu okusil ve čtyřech střetnutích i NHL. Drtivou většinu času však strávil v nižší AHL. „V extralize se hraje jiný hokej než tam. Tolik se to tady nedohrává, což je ale způsobené i tím, že jsou v Česku širší kluziště. Ale už si na to pomalu zvykám," řekl Musil.

Na tátu se můžu kdykoliv obrátit, tvrdí

V probíhající extraligové sezóně nastoupil ke všem 29 utkáním s bilancí tří nahrávek a pěti kladnými body ve statistice plus/minus. „Je pořád co zlepšovat, ale mužstvu se docela daří, i když výher mohlo být víc. V Třinci se mi moc líbí, zázemí je tam parádní. Bydlím přímo ve městě, které není vůbec špatné. Líbí se mi také příroda v okolí," libuje si borec, jenž je jedním z mnoha členů slavné sportovní rodiny. Jeho otec František je mistrem světa z roku 1985, bratr Adam hraje v zámoří za San Antonio, strýc Bobby Holík je někdejší výborný útočník a děda Jaroslav Holík legenda českého hokeje.

„Táta mi vždycky poradí, když potřebuju. Vím, že se na něj můžu kdykoliv obrátit. Ale když se o hokeji nechci bavit, tak ho neprobíráme. Nejde mu jen o moje výkony, ale abych byl spokojený i po životní stránce," těší bývalého reprezentanta do dvaceti let.

Jeho otec má na kontě přes 800 zápasů v NHL a od letošní sezóny hledá v Evropě talenty pro Buffalo Sabres. V předchozích letech přitom skautoval pro Edmonton Oilers. „Je limitovaný prací, ale snaží se jezdit na zápasy, když hrajeme v okolí Jihlavy. Občas přijede i do Třince," tvrdí zadák Ocelářů, pro něhož je otec morální podporou.

„Je upřímný. Když nehraju dobře, tak mi to řekne. Na druhou stranu, pokud odehraju dobrý zápas, pochválí mě," usmívá se David Musil, který v srpnu nastoupil v barvách české reprezentace k přípravnému střetnutí proti Slovensku.

Jak dopadne úvodní čtvrtfinálový duel Ligy mistrů mezi Třincem a Brynäs?
Vyhrají Oceláři
81,2 %
Zápas skončí remízou
6,2 %
Zvítězí Brynäs
12,6 %
Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

Reklama