Hlavní obsah

Senzace po necelých devíti letech! Je to jako sen, rozplývali se mladí Slováci

Buffalo

Postarali se o největší senzaci na turnaji. Hokejisté Slovenska na mistrovství světa hráčů do 20 let porazili obhájce zlata z USA 3:2. „Je to velký okamžik nejen pro náš hokej, ale i pro celou zemi,“ rozplýval se střelec rozhodujícího gólu Samuel Buček.

Foto: Mark Blinch, ČTK/AP

Euforie slovenských hokejistů do 20 let po triumfu nad Spojenými státy americkými na juniorském světovém šampionátu.

Článek

Vstup do šampionátu se přitom slovenským hokejistům vůbec nepovedl. V prvním utkání prohráli s Kanadou 0:6. Ve druhém zápase skupiny A si ale vyšlápli na druhý zámořský tým. Proti Spojeným státům americkým dvakrát vedli o gól, nejprve 1:0, poté 2:1. Tým USA ale dokázal vždy srovnat. Rozhodující direkt zasadili soupeři Slováci dvě minuty před koncem, kdy se po krásné individuální akci prosadil Samuel Buček.

„Nabruslil jsem do prostoru a naznačil střelu, čímž jsem se zbavil obránce. Objel jsem branku a vystřelil. První střelu ještě zneškodnil brankář, ale z dorážky jsem ho už poslal do sítě," popisoval devatenáctiletý útočník Nitry svůj gól na 3:2.

Slováci porazili USA na juniorském světovém šampionátu po necelých devíti letech. Naposledy se z vítězství radovali v lednu 2009. Tehdy střetnutí skončilo 5:3. „Jako kluk jsem se díval a strašně mě to motivovalo. Rád bych se v budoucnu podílel i na tom, aby Slovensko zopakovalo seniorský úspěch z května 2002, kdy získalo zlato na MS. Dnes se nám podařilo něco podobného. Je to velký okamžik nejen pro náš hokej, ale i pro celou zemi," dodal Buček.

Radost měl i jeho spoluhráč Matúš Durný, který pochytal 43 střel a byl vyhlášen nejlepším slovenským hráčem utkání. „Byl to největší zápas v mém životě. Všichni si vítězství musíme užít, ale už zítra během volného dne se musíme připravit na další duel," řekl.

Nadšení neskrýval ani forvard Marián Studenič, jenž v prvním utkání na mistrovství světa proti Kanadě utrpěl krvavý šrám v obličeji po nechtěném zákroku bruslí. „Je to neskutečné. Něco jako sen. Pro naši malou zemi je tento výsledek něco jako zisk Stanleyova poháru v NHL. Jsem hrdý na všechny kluky. Předvedli jsme kolektivní výkon a vybojovali jsme velké vítězství."

Naopak v táboře poražených zavládl velký smutek. „Jsme velmi zklamaní. Musíme ale zvednout hlavy a jít dál. Tento duel nám ukázal, že nic není zadarmo, o každé vítězství je třeba bojovat," uznal útočník Spojených států amerických Casey Mittelstadt.

Tabulka skupiny A:
1.Kanada2200010:26
2.USA2100111:33
3.Finsko210016:53
4.Slovensko210013:83
5.Dánsko200021:130

Reklama

Související témata: