Hlavní obsah

Riga - Hradec Králové 1:4Hokejisté Mountfieldu slaví. Na Spengler Cupu si zahrají o finále!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Bednář 0 : 1
20. Redlihs 1 : 1
35. Smoleňák 1 : 2
52. Koukal 1 : 3
59. Köhler 1 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Hradce Králové postoupili do semifinále Spenglerova poháru! Po dvou porážkách a pětigólových přídělech v základní skupině zdolali v pátečním úvodním čtvrtfinále slavného turnaje lotyšský celek a účastníka Kontinentální ligy Dinamo Riga 4:1. Na brzkou branku Jaroslava Bednáře ještě odpověděl Mikelis Redlihs, ale v 35. minutě vstřelil Radek Smoleňák vítězný gól a v závěrečném dějství pojistili výsledek Petr Koukal a Bedřich Köhler. V sobotním semifinále změří český zástupce od 15:10 síly s Kanadou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Riga - Hradec Králové na Spengler CupuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Odehráli jsme zápas velice dobře. I když jsme si nechali dát na konci první třetiny gól, tak jsme hráli trpělivě a disciplinovaně. Zaslouženě jsme vyhráli," řekl kapitán Bednář. "Miluji tyto zápasy, kdy se o něco hraje. Neříkám, že mě nebaví hrát jen tak pro nic za nic, ale když to jde do cílové rovinky, tak je to strašně motivační a baví mě to," dodal.

Mountfield postupem splnil základní cíl, za který si stanovil vylepšení umístění z loňského premiérového startu na prestižním turnaji. Před rokem vypadl s Kanadou ve čtvrtfinále po prohře 1:5. V úterý se s Kanadou utkal opět v základní skupině a podlehl 3:5. Prohrál pak i s Davosem 1:5 a do play off šel bez bodového zisku z posledního třetího místa.

"Půjdeme teď do zápasu s Kanadou, že jsme splnili ten první úkol a může se stát cokoliv. Ten první zápas s Kanadou byl hratelný a já věřím, že i zítra tam necháme všechno a porveme se o finále. Musíme oproti prvnímu zápasu zlepšit defenzívu, pohyb a koncovku, protože jsme měli mraky šancí, které jsme neproměnili," doplnil Bednář.

Do první větší šance se dostalo Dinamo, ale Bičevskis minul. V šesté minutě se radoval z vedení Mountfield. Bednář projel po pravé straně útočným pásmem, objetím branky oklamal brankáře Kalninše a u pravé tyče zasunul puk. Po polovině úvodního dějství z dobré pozice minul při pokusu o vyrovnání Mikelis Redlihs.

Vítězná trefa? Smoleňákovy zlaté ručičky

Za Hradec zahrozil Džerinš, který ale nedotáhl úspěšně blafák. Český celek se pak ubránil při Pláňkově vyloučení, ale 25 sekund před koncem první třetiny už Rybár inkasoval. Po Indrašisově akci jej překonal blafákem do bekhendu Mikelis Redlihs.

V druhém dějství se Mountfield vrátil do vedení. Při Bičevskisově vyloučení ještě Kalninš kryl Bednářovu střelu, pak netrefil v dobré pozici mezi kruhy puk Červený, ale v 35. minutě už se Hradec radoval. Po Lhotákově přihrávce se ocitl sám před brankářem Dinama Smoleňák a blafákem do bekhendu upravil na 2:1.

Hradec si udržoval náskok a v 52. minutě zvýšil Koukal, který po přihrávce Červeného trefil z pravého kruhu přesně protější horní roh Kalninšovy branky. Tým kouče Václava Sýkory se pak ubránil při Lhotákově trestu a při vyloučení Stolleryho dovršil výsledek 89 sekund před koncem při power play Dinama do prázdné branky po Bednářově asistenci Köhler.

Prestižní byl duel pro dva Lotyše v kádru Hradce - obránce Oskarse Cibulskise a útočníka Andrise Džerinše. "Byl to pro nás velice důležitý a výjimečný zápas a jsme opravdu hodně šťastní, že jsme vyhráli," uvedl Džerinš.

Čtvrtfinále hokejového Spengler Cupu:
Dinamo Riga - Hradec Králové 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 20. M. Redlihs (Indrašis, Batna) - 6. Jaroslav Bednář (Cingel, Smoleňák), 35. Smoleňák (Lhoták), 52. Koukal (Červený, Gernát), 59. Köhler (Jaroslav Bednář). Rozhodčí: Lemelin (USA), Wehrli (Švýc.) - Kovacs (Maď.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 5953.
Sestava Hradce Králové: Rybár - Vydarený, Pláněk, Cibulskis, Zámorský, Graňák, Gregorc, Gernát - Dragoun, Šimánek, Köhler - Jaroslav Bednář, Džerinš, Kukumberg - Červený, Vopelka, Koukal - Smoleňák, Cingel, Lhoták - Berger. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.
HC Davos - HPK Hämeenlinna 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)
Branky: 13. Corvi, 24. R. Kousal, 27. M. Wieser, 44. Morin (R. Kousal) - 2. a 6. Palve.
Hokejový Spengler Cup - další program play off:
Sobota 30. prosince – semifinále:
15:10 Kanada – Hradec Králové
20:15 Švýcarsko – Davos
Neděle 31. prosince
12:00 finále

Reklama

Související témata: