Hlavní obsah

Slováci nominovali na olympiádu: z české extraligy berou hned čtrnáct hokejistů!

Bratislava

V nominaci slovenských hokejistů pro zimní olympijské hry v Pchjongčchangu je čtrnáct hráčů působících v české extralize, včetně všech tří brankářů Jána Laca ze Sparty, Branislava Konráda z Olomouce a královehradeckého Patrika Rybára.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Branislav Konrád z Olomouce nechybí v olympijské nominaci Slovenska.

Článek

V pětadvacetičlenném výběru generálního manažera týmu Miroslava Šatana a kanadského trenéra Craiga Ramseyho se překvapivě nenachází jediný hráč ze Slovanu Bratislava, chybí i bratři Július a Libor Hudáčkovi.

„Brankáři Laco a Konrád si výkony zasloužili nominaci a v této sezóně si ji vybojovali více než Julo Hudáček. Toho jsme na pozici třetího brankáře brát nechtěli. V tomto směru jsme se přiklonili k mladému Patriku Rybárovi, pro kterého může mít olympijská účast velký význam v jeho další kariéře," vysvětluje Šatan obsazení brankoviště a vynechání gólmana Čerepovce.

Deset nominovaných hraje ve slovenské nejvyšší soutěži, jeden v Kontinentální hokejové lize (KHL). Slovenský tým se sejde 5. února v Bratislavě.

Nejzkušenějším hráčem mužstva bude obránce Hradce Králové Dominik Graňák, který v národním dresu odehrál už 175 utkání. Přes sto duelů odehrál i obránce Tomáš Starosta (140) a útočník Tomáš Surový (118). Nejlepším střelcem v národním dresu je z nominovaných Ladislav Nagy s třiceti zásahy. Právě Nagy (38) je nejstarším hráčem týmu. Nejmladším hráčem je Matúš Sukeľ (21).

„Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí v průběhu celé mé kariéry. A to se v oblasti hokeje pohybuji už hodně dlouho. Velmi dobře na mě zapůsobili především brankáři, kteří byli opravdu špičkoví," řekl trenér slovenské reprezentace Craig Ramsey.

Ten měl zájem i o sedmatřicetiletého Branka Radivojeviče, který už svou reprezentační kariéru ukončil. Útočník Trenčína a účastník posledních dvou olympijských her však návrat do národního týmu odmítl. „Mluvil jsem s ním už na začátku sezóny, stejně jako minulý týden. Chtěli jsme ho jako lídra týmu v kabině, bohužel se ale rozhodl, že na olympiádu nepojede," mrzí Šatana.

Nominace hokejistů Slovenska na OH v Pchjongčchangu
Brankáři:
Ján Laco (Sparta Praha)
Branislav Konrád (Olomouc)
Patrik Rybár (Hradec Králové)
Obránci:
Ivan Baranka (Vítkovice)
Michal Čajkovský (Jekatěrinburg/KHL)
Dominik Graňák (Hradec Králové)
Marek Ďaloga (Sparta Praha)
Tomáš Starosta (Trenčín/SR)
Juraj Valach (Chomutov)
Peter Čerešňák (Plzeň)
Juraj Mikuš (Sparta Praha)
Útočníci:
Martin Bakoš (Liberec)
Miloš Bubela (Banská Bystrica/SR)
Marcel Haščák (Kometa Brno)
Lukáš Cingeľ (Hradec Králové)
Tomáš Marcinko (Třinec)
Patrik Lamper (Banská Bystrica/SR)
Ladislav Nagy (Košice)
Tomáš Surový (Banská Bystrica/SR)
Andrej Kudrna (Sparta Praha)
Peter Ölvecký (Trenčín/SR)
Michal Krištof (Nitra/SR)
Matej Paulovič (Nitra/SR)
Matúš Sukeľ (Liptovský Mikuláš/SR)
Marek Hovorka (Košice/SR)

Reklama

Související témata: