Hlavní obsah

Pozor! Kanada a Švédsko volají na šampionát další hvězdy z NHL

Kodaň
Aktualizováno

Kanadským hokejistům na mistrovství světa pomůže útočník Kyle Turris z Nashvillu, který vypadl v druhém kole play off NHL s Winnipegem. Osmadvacetiletý hráč se představí na šampionátu podruhé. V roce 2014 v Minsku byl členem výběru, který vypadl ve čtvrtfinále s Finskem. Švédska pro změnu posílí útočník Pittsburghu Patric Hörnqvist. Jednatřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru by měl zaujmout poslední volné místo na soupisce úřadujících světových šampionů.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Kanadský útočník Kyle Turris (bez helmy) ve strkanici s hráči Winnipegu.

Článek

Turris je již osmým hráčem Nashvillu, který se po čtvrtečním vyřazení z bojů o Stanley Cupu rozhodl zakončit sezónu startem na mistrovství světa v Dánsku. Juniorský světový šampión z roku 2008 z Pardubic a Liberce zaplní poslední volné místo na kanadské soupisce.

Trojka draftu z roku 2007 v této sezóně poprvé v kariéře v NHL změnila působiště. V listopadu se Turris stěhoval z Phoenixu do Nashvillu. V 76 zápasech základní části zaznamenal 16 gólů a 35 asistencí. V play off si připsal v 13 utkáních tři přihrávky.

Třo korunky s 20 hráči z NHL

Švédové potvrdili, že tým doplní hvězdy Nashvillu Filip Forsberg, Viktor Arvidsson a Mattias Ekholm, pro které skončila klubová sezóna stejně jako pro Hörnqvista vyřazením ve druhém kole Stanleyova poháru. Švédsko tak bude mít na soupisce 20 hráčů z NHL.

Hörnqvista čeká čtvrtý start na MS, na kterém startoval už v letech 2007, 2008 a 2012. Zúčastnil se i olympijských her ve Vancouveru 2010 a Světového poháru před dvěma lety. V této sezoně odehrál za Pittsburgh včetně play off 80 zápasů, ve kterých vstřelil 34 branek a připsal si 26 asistencí.

Na turnaji dosud neporažené Švédsko čeká v základní skupině A ještě jedno utkání, dnes večer se střetne se Švýcarskem.

Reklama

Související témata: