Hlavní obsah

Hokejové MS po osmi letech v Česku? Spíše ne, ruská zbraň je silnější

Praha
Aktualizováno

Jako čím dál pravděpodobnější se jeví, že původní idea české hokejové generality o uspořádání světového šampionátu po osmi letech v domácím prostředí nedojde naplnění. O mistrovství světa v roce 2023 totiž jeví velký zájem Rusko, což potvrdil i prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Na Českou republiku by se nicméně mělo dostat hned o rok později.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Radko Gudas na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Očekává se, že v roce 2023 se bude mistrovství světa konat v Rusku, následující rok v České republice a poté ve Švédsku. Zatím se jedná pouze o návrh, vše bude definitivně rozhodnuto až v květnu v Bratislavě (během nadcházejícího MS). Osobně si ale myslím, že to dopadne tak, jak jsem uvedl," prohlásil Fasel v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS.

O šampionát v roce 2023 se uchází kromě Ruska a České republiky i Švédsko. Favoritem jsou však úřadující olympijští šampióni. Do karet jim hraje i stavba supermoderní haly pro dvacet tisíc fanoušků v Petrohradě, který by měl být dějištěm turnaje.

„Ruská strana nás o zájmu pořádat mistrovství světa v roce 2023 informovala během letošního šampionátu v Dánsku s tím, že pro tuto příležitost připravují otevření nové arény v Petrohradě," potvrdil Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

„Vzali jsme to na vědomí a v současné době vedeme jednání s ruskou stranou a v rámci Mezinárodní hokejové federace sondujeme stanoviska ostatních členských federací. Bude záležet zejména právě na jejich podpoře," doplnil Zikmund.

Rok 2024? Ano, musí být ale stoprocentní jistota

Rusové světový šampionát naposledy uspořádali v roce 2016, kdy ho hostila Moskva s Petrohradem. Rok předtím patřil Praze a Ostravě, které se nesmazatelně zapsaly do hokejové historie rekordem v návštěvnosti.

„Kdyby se pochopitelně ukázalo, že ruská kandidatura pro rok 2023 je reálná, akceptovali bychom rok 2024. Tam už bychom ale chtěli mít stoprocentní jistotu. Aby zase nehrozila nová protikandidatura," hlásí Zikmund.

Příští rok se MS uskuteční na Slovensku v Bratislavě a Košicích, o rok později ve Švýcarsku v Curychu a Lausanne. V roce 2021 budou šampionát hostit běloruský Minsk a lotyšská Riga, v roce 2022 pak Finsko (Helsinky a Tampere).

Reklama

Související témata: