Hlavní obsah

Šedesát minut napěchovaných emocemi. Jak Říha prožíval reprezentační debut?

Praha

Byl to mžik, kdy vypustil emoce naplno. Poprvé v této pozici. Zatnutá ruka v pěst vyletěla a stihl si i zařvat. Takto prožíval první gól při své trenérské reprezentační premiéře Miloš Říha. Čeští hokejisté v 11. minutě srovnali stav se Švédskem v Praze na 1:1. Tento duel turnaje Karjala ale pro kouče nakonec nepřinesl vítězný účet, do šatny odešel s porážkou 2:3. „Jsem spokojený. Vydrželi jsme bruslit, ve třetí třetině jsme byli lepší, škoda těch chyb. Pokud budeme takto pokračovat, tak se nám to vrátí,“ byl kouč spokojený.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české reprezentace Miloš Říha při utkání se Švédy.

Článek

Ruce křížem přes prsa, případně v kapsách, dvě pozice, ve kterých se Říha pohyboval na české střídačce nejvíce. Hecoval, radil, občas se podíval do papíru. Ve druhé reklamní pauze už ale opustil svůj prostor, došel si téměř k mantinelu, kde ladil hru s Dominikem Kubalíkem. Pár sekund, poplácání a zpět na svůj kapitánský můstek.

Na začátku druhé třetiny více mluvil, své mu řekl i asistent Robert Reichel. Občas Říha i zatleskal, stačilo pár okamžiků a už nebyl za hráči, ale vedle nich, u mantinelu. Po 31 minutách měl ale v hlavě stav 1:3 a na jeho tváři se zrodil nevěřící pohled, když po chybě v obraně Švédové odskočili o dva góly.

Za dvě minuty opět zatnul pěst a pravá ruka vyletěla na znamení radosti. Snížení na 2:3, jenže bylo více vyloučených, než se trenérovi líbilo. Také proto kapitána Jakuba Nakládala poslal za rozhodčím, aby mu své rozhodnutí vysvětlil.

Hala začala bouřit a Říha šel před hráče

Po čtyřiceti minutách Češi doma prohrávali 2:3, Říha nebyl spokojen. Při cestě do šatny se pustil do komunikace s ruskými rozhodčími, ta ale šla jedním směrem, muži v pruhovaném šli disciplinovaně dále.

Ve třetí části Říha přidal na hecování i komunikaci s hráči. On, hokejisté i fanoušci přiložili pod kotel. Pět minut před koncem předstoupil už před hráče a zůstal tam až do závěrečného verdiktu. „To bylo i kvůli pokynům, hala začala bouřit, bylo několik přerušení, chtěli jsme hráčům poradit," okomentoval změnu pozice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české reprezentace Miloš Říha při utkání se Švédy v Praze.

Michal Kamaryt

Vyrovnání bylo blízko při početní výhodě 6 na 4, v jeden okamžik bylo ale českých hráčů na ledě dokonce sedm. Trenér se jen hořce pousmál. Věděl, že výhra se vzdálila.

S posledním hvizdem opustil střídačku, nesledoval ani děkovačku, odešel do šatny. Po pár minutách si stihl ještě vyměnit názory s rozhodčím. Vše v klidu, jeho premiéra skončila porážkou, ale s nadějí, že bude lépe.

Klukům děkuju, bylo tam srdíčko

„Nemůžeme říct, že vyhrál lepší. Děkuju divákům, byl jsem mile překvapen, doufám, že nám pomohou a budou věřit, že se kluci budou ještě zlepšovat," řekl po zápase a vrátil se na samotný začátek.

„Trochu jsem byl v obavách, když jsem viděl Švédy na tréninku a rozbruslení, setkali jsme se na poslední chvílí, naložili jsme na ně (hráče) moc, ale musím říct, že to ze mě spadlo. Užíval jsem si zápas. Byl emotivní, vzpomněl jsem si na vše, co stálo za tím, než jsem se k tomuto dostal," byl naměkko.

Fanoušci český národní tým vyprovodili vestoje a s potleskem, a to i přes porážku v zahajovacím utkání sezony. „My jim taky tleskáme, pokud budeme všichni takto spolu, tak se dobré časy mohou zase vrátit. Můžeme kritizovat něco, někoho, ale pořád je to hra a Švédi, to je hokejová velmoc, která může postavit až sedm mužstev," zhodnotil Říha sílu severského soupeře.

„Nesmíme usnout, tohle je pro nás motivace, kluci tomu v kabině věří, musíme víc pracovat. Dále budeme tým tvořit, důležité je až finále v květnu. Je dobře, že jsme na střídačce žili," byl spokojený trenér s nasazením a pousmál se nad přesilovkou s nezvyklým počtem protagonistů na konci utkání. „Naskákalo tam sedm hráčů, dva se zapomněli z přemíry snahy na ledě, ale zápas mě bavil, kluci splnili, co jsme si řekli na poradě. Klukům děkuju, bylo tam srdíčko, dřeli."

Reklama