Hlavní obsah

Čeští hokejisté litovali promarněné první třetiny

MOSKVA

Především nevydařená první třetina stála podle českých hokejistů za porážkou 5:7 se Švédy, která odsoudila výběr trenéra Aloise Hadamczika k poslednímu místu na Channel One Cupu v Moskvě. Snahu o obrat ve špatně rozehraném utkání srážela precizní hra Tří korunek v přesilových hrách, v nichž se prosadili hned pětkrát.

Článek

V průběžném pořadí Euro Hockey Tour ztrácí poslední Češi na druhé Švédy už šest bodů a jejich naděje na účast ve finále klesly na minimum. Jednou z hlavních ofenzivních postav českého týmu byl útočník Jan Marek, který dnes vstřelil dvě branky a na jednu přihrál.

"Na začátku zápasu jsme vyloženě spali na ledě a Švédové si s námi dělali, co chtěli. Byli jsme jako nějací školáci a mohli jsme děkovat Adamovi (Svobodovi), že chytil ještě nějaké góly," řekl v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas Marek. Podle něj probudila tým právě jeho trefa na 1:3. "Švédové polevili a od druhé třetiny to byl vyrovnaný zápas. Škoda, že nedokázali z některých šancí vyrovnat. Chyběl nám asi větší důraz, možná i štěstíčko."

Proti Rusku půjde Markovi o čest

Marek vstřelil už svůj třetí gól na turnaji a v součtu s libereckým podnikem skóroval v letošní sérii EHT v pěti zápasech už šestkrát. "Mám tady dobré spoluhráče Jardu Bednáře a Tomáše Rolinka. Já si to užívám, protože v Magnitogorsku taková souhra jako s nimi není. Tam musím hrát spíš sám na sebe. To, že to tam padá teď mě, je štěstí. Příště dají gól třeba Tomáš nebo Jarda," navázal nejproduktivnější hráč Metallurgu. Na souboj s Ruskem se těší, i když už umístění českého týmu v Moskvě neovlivní. "Půjde o čest. Byla by škoda skončit bez bodu. Až na dnešní první třetinu jsme nehráli špatné zápasy," dodal Marek.

Gólman Adam Svoboda musel strávit šest branek za svými zády a hned pět v oslabení. "Přesilovky rozhodly celý zápas. Můžu potvrdit ze svého působení ve Švédsku, že se tam přesilovky hodně trénují. Rozdíl je, že oni oproti nám nestojí vedle sebe, ale za sebou, takže mám problém vidět střílejícího hráče. Po nahrávce nebo střele pak musím reagovat později," vysvětlil vysokou švédskou úspěšnost v početní převaze Svoboda, který v minulé sezoně chytal za Timru.

Svoboda se zlobil na rozhodčího

U dvou inkasovaných branek se ale slávistický gólman zlobil na sudího Anatolije Zacharova. "Při prvním jsem už držel puk a soupeř mi ho vzal z ruky. Klepl mi do prstu. A mám pocit, že u pátého gólu tam útočník před brankou zvedl a nastavil nohu, trefilo mu ji to a takový gól by neměl platit. Řval jsem na rozhodčího a trošku mě mrzelo, že se nikdo z nás nehádal," popsal sporné okamžiky. Vůbec ho prý při množství inkasovaných gólů nenapadlo, že by šel z branky. "Já z brány neutíkám. Cítil jsem se dobře. Góly jsme buď neviděl, nebo doráželi do prázdný brány."

Svobodu také mrzela promarněná první třetina. "Rozjížděli jsme se pomaleji. Dokázali jsme ale, že umíme bojovat a nakonec jsme mohli i vyhrát. Chybělo nám ale víc štěstí nebo oslabení bez gólu. My měli dvě přesilovky v závěrečné třetině, ale nic nám tam nespadlo. Oni tam měli jednu a dali gól," dodal gólman, který očekává, že v neděli nastoupí opět Milan Hnilička.

Poslední naději na úspěšný konec dal českému výběru v 56. minutě Josef Straka, který snížil na 5:6. Soupeř ale v závěrečné power play potvrdil výhru. "Nechtěli jsme udělat ostudu, je to škoda, protože to bylo blízko. Měli jsme na začátku třetí třetiny dvě přesilovky, a kdyby jsme dali na 5:5, tak se s tím dalo něco dělat," podotkl Straka. "Měli jsme bohužel špatný nástup do zápasu. Málo jsme bruslili, nabídli soupeři přesilovky. Ten toho využil a šel do tříbrankového vedení. My jsme to pak honili a nestihli vyrovnat," dodal nejproduktivnější hráč finské ligy.

Reklama

Související témata: