Hlavní obsah

Co se Zadinou? řeší v Detroitu. Poslat ho na měsíc pryč, nebo mu reprezentaci zatrhnout?

Detroit/Praha

Česká hokejová dvacítka o jeho služby pochopitelně velmi stojí, vždyť mít na přelomu roku na juniorském světovém šampionátu Filipa Zadinu v týmu by byla obrovská vzpruha. V Detroitu v NHL ale stále nemají jasno, jestli devatenáctiletého útočníka na turnaj hraný ve Vancouveru a Victorii uvolní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Filip Zadina.

Článek

Rozhodování je to pro šéfy Red Wings složité, byť před sebou mají jedinou otázku - co bude pro Zadinův vývoj nejlepší? Nechat ho dál hrát mezi profesionály na farmě v Grand Rapids v AHL, nebo mu umožnit odjet na nejprestižnější juniorskou hokejovou akci?

Když český tým v pondělí zveřejnil širší nominaci pro mistrovství světa, Zadina v ní nechyběl. Stejně jako Martinové Nečas s Kautem, kteří rovněž působí v záložní AHL.

Holland: Opravdu o tom diskutujeme

„Šance jejich příjezdu je vyšší než u Filipa Chytila, který na rozdíl od nich už hraje NHL. Jejich kluby se k tomu před dvěma měsíci vyjádřily kladně, chtěly po nás plán přípravy. Budeme s nimi dál jednat. Možnost, že nás posílí, tu opravdu je," prohlásil trenér české dvacítky Václav Varaďa.

Generální manažer Red Wings Ken Holland pro Detroit Free Press uvedl, že v klubu momentálně intenzivně rozebírají, jestli Zadinu na klání v Kanadě pustit. „Nevyloučili jsme to a opravdu o tom diskutujeme. Mluvil jsem o tom i s českým týmem, Zadinovým agentem i Filipem samotným," potvrdil Holland.

V Detroitu panuje spokojenost se Zadinovými výkony v Grand Rapids. Šestka letošního draftu NHL zaznamenala v posledních čtyřech zápasech tři kanadské body, celkem jich má za dvaadvacet odehraných duelů během své první sezony mezi profesionály patnáct.

Zadina má zájem reprezentovat

Pardubický odchovanec má pevné místo v prvních dvou řadách, chodí i na přesilovky. „Mám dobrý pocit z toho, jak na tom je. Rozhodně je lepším hráčem, než když u nás začínal," tvrdí Holland.

Proč ho tedy na více než měsíc posílat pryč? kladou si v Detroitu otázku. Turnaj se sice hraje od 26. prosince do 5. ledna, přípravný kemp české reprezentace ale startuje v Nanaimu už 12. prosince. A kouč Varaďa se nechal slyšet, že případné posily ze zámoří už by chtěl mít k dispozici nejpozději 19. prosince pro první přípravný duel proti Slovensku.

Holland si na druhou stranu dobře uvědomuje, že reprezentovat svou vlast na MS je pro každého hráče velkou poctou. „A Filip má zájem hrát za svou zemi," potvrzuje generální manažer Rudých křídel, že by Zadina rád navázal na minulý šampionát, na němž se se sedmi vstřelenými góly dělil o pozici nejlepšího kanonýra.

Jasno by mělo být do konce týdne.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko