Hlavní obsah

Češi si po výborném výkonu vyšlápli i na Finy. Vyhrají po 25 letech Švédské hry?

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

I po druhém utkání na Švédských hokejových hrách zůstává česká reprezentace bez ztráty bodu. Říhovi svěřenci si ve Stockholmu po domácím výběru vyšlápli i na Finy, které po výborném výkonu porazili 3:1. V neděli v poledne proti Rusům tak Češi budou hrát o celkové vítězství na turnaji, což se jim naposledy podařilo v roce 1994.

Foto: Facebook: Česká hokejová reprezentace

Velký boj o výhru svádí česká reprezentace proti Finsku.

Článek

Češi i s brankářem Romanem Willem a útočníkem Radkem Koblížkem debutujícími v národním týmu začali hodně vlažně a finský gólman Tirronen si první zákrok připsal až v desáté minutě.

V té době už Říhův tým mohl prohrávat, neboť rozehrávající Štencel namazal do sólového úniku Sallinenovi, jeho bekhendové zakončení ale skvělým zákrokem lapačkou zneškodnil Will. Po hodně vlažné desetiminutovce však Češi hru vyrovnali, v nebezpečných pozicích ale neuspěli Tomáš Zohorna ani na brankovišti dvakrát dorážející Horák.

Tým Suomi měl v prostřední třetině velké problémy s vysunutým forčekingem svého soupeře a v jeho rozehrávce se začali kupit chyby. Tak jako ve 30. minutě, kdy najednou upalovali na Tirronena Holík se Sekáčem. Dvakrát si vyměnili puk, který si nakonec srazil do branky vracející se obránce Finů Pokka, a trefa byla připsána útočníkovi brněnské Komety.

Finové v té době byli v hlubokém útlumu a museli děkovat brankáři Tirronenovi, že udržel jen jednogólové manko, protože příležitosti Kvapila, Koblížka i Gulaše po navýšení českého náskoku opravdu volaly.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Miloš Říha mohl být po utkání spokojený, Češi porazili Finy 3:1.

Ve 34. minutě se Finům při trestu Horáka naskytla šance na vyrovnání, to ale nejenže nepřišlo, Češi naopak sami v oslabení udeřili. Kaski totiž upadl na útočné modré čáře, do rychlého brejku vyrazili bratři Zohornové a Hynek po skvostném pasu od staršího Tomáše zvýšil na 2:0.

Češi zvládli závěrečný tlak

I ve třetí části hry byl český celek nebezpečnější. Zakončení Tomáše Zohorny zastavil pohotově betonem Tirronen a Koblížek z následné dorážky rozvlnil síť jen z vnější strany branky. Při přesilovce po faulu na Horáka se však Češi třetího zásahu přeci jen dočkali, protože Kundrátkovu střelu od modré šikovně tečoval mimo dosah gólmana Sekáč.

Tabulka Švédských hokejových her:
1.Česko220008:36
2.Rusko101003:22
3.Finsko200113:61
4.Švédsko100012:50
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko7420127:1216
2.Česko8310423:2411
3.Finsko8302315:2011
4.Švédsko7201413:227

I Finové se nakonec gólu dočkali, když už při třetím vyloučení Horáka v zápase zůstal mezi kruhy osamocený Pokka, jenž uspěl se střelou na Willovu vyrážečku. Seveřané najednou ucítili šanci na zdramatizování duelu, zvlášť když v 52. minutě dostal Kovář za krosček poněkud přísný trest na pět minut a do konce utkání.

Dlouhou přesilovku Finové v jejím závěru ještě umocnili odvoláním Tirronena na střídačku, Češi ale tlaku soupeře odolali.

Česko - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. P. Holík, 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek, T. Zohorna) - 48. Pokka (V. Leskinen). Rozhodčí: Holm, Nord - Laksola, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1891.
Will - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Gulaš, Jan Kovář, Sekáč - Zaťovič, Horák, M. Kvapil - R. Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, P. Holík, M. Stránský - Červený. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Tirronen - M. Lehtonen, Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen - J. Pesonen, Ruohomaa, V. Leskinen - Junttila, A. Mustonen, Ojamäki - Hakulinen, Tyrväinen, Joonas Nättinen - J. Sallinen, Björninen, Luostarinen. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen

Reklama

Související témata: