Hlavní obsah

Český mistr světa překonal plicní embolii. Bylo to děsivé, hlásí po návratu na led

škv, bakSport.cz

Když mu lékaři na začátku listopadu diagnostikovali plicní embolii, na hokej neměl ani pomyšlení. Český reprezentační útočník Curychu Roman Červenka bojoval s nemocí, která v krajních případech může skončit i smrtí. Léčba ale proběhla úspěšně a podle stanoveného plánu lékařů se mistr světa z roku 2010 vrátil po třech měsíců do zápasu. Jeho tým prohrál v utkání švýcarské nejvyšší soutěže na ledě Zugu 0:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka.

Článek

„Nebyl to sval nebo kost. Tudíž to bylo trochu děsivé," ošívá se Červenka v rozhovoru pro švýcarský Blick při vzpomínce na okamžik, kdy mu doktoři oznámili, že trpí plicní embolií. Ta měla vzniknout následkem hluboké žilní trombózy v lýtku.

„Cítil jsem se hodně unavený. Potom jsem měl náhle silnou bolest na hrudi a velké potíže s dýcháním," ohlíží se zpět útočník, který reprezentoval na osmi světových šampionátech i zimních olympijských hrách v Soči a Pchjongčchangu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka během tréninku hokejové reprezentace.

Vzhledem k užívání léků na ředění krve byla celkově zvýšená krvácivost. Proto bylo i vyšší riziko krvácení do jakýchkoli orgánů (plic, jater, mozku atd.) při sebemenším úrazu. Červenka se tedy musel vyhýbat jakýmkoliv kontaktním situacím, místo tréninků s týmem tak po prvotním zlepšení zdravotního stavu chodil do posilovny, na tenis nebo bruslil na ledě individuálně.

Nyní už by ale měl být stoprocentně fit, takže o víkendu naskočil zpátky do sestavy Curychu. Proti Zugu se objevil v první formaci ZSC se zkušenými Švédem Fredrikem Petterssonem a Švýcarem Romanem Wickem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Červenka.

„Věřím, že teď už není riziko zase začít hrát. Lékaři mi řekli, že riziko se rovná téměř nule. Našli jsme dobré řešení, jak mě chránit a zároveň léčit, " hlásí Červenka, který nyní pokaždé, když jde hrát, musí léky na ředění krve vysadit.

„Musím si jednoduše tabletky vzít v přesný čas," vysvětluje třiatřicetiletý útočník, který za Curych ve 12 zápasech švýcarské nejvyšší soutěže vstřelil jednu branku a přidal osm asistencí.

Uvědomuje si, že po návratu k zápasovému zatížení může ještě nějaký čas trvat, než mu plíce budou fungovat na sto procent, jako před vypuknutím onemocnění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka se svou manželkou Veronikou na snímku z roku 2016.

Návrat Červenky je pro Curych velkou vzpruhou. Klub se aktuálně nachází na sedmém místě tabulky, jen s dvoubodovým náskokem na devátou příčku, která už nezaručuje postup do play off. „Věřím, že play off uděláme," říká odchovanec Slavie, jemuž po sezoně končí v Curychu smlouva.

Reklama

Související témata: