Hlavní obsah

Hokejista a hory. Slováci představili podobu medailí pro MS

Bratislava/Praha

Kdo si 26. května pověsí na krk sadu unikátních medailí pro nadcházející mistrovství světa? To je otázka, která hokejové příznivce zajímá nejvíce. Na odpověď si ale budou muset fanoušci ještě nějakou dobu počkat, měsíc před startem šampionátu se však mohou alespoň pokochat podobou cenných kovů. Dominuje jim hokejista, puk a slovenské hory na pozadí.

Foto: Sukup/SZĽH Ján, ČTK

Organizátoři mistrovství světa v hokeji představili v Bratislavě medaile pro tři nejlepší týmy MS. Cenným kovům dominují postava hokejisty a motiv slovenských hor.

Článek

Mistrovství světa startuje za měsíc 10. května. Fanoušci už se nemohou dočkat mezinárodních soubojů na ledové ploše. Pro tři nejlepší týmy jsou připraveny sady medailí vždy po 33 kusech. Slováci nyní veřejnosti představili podobu těchto unikátních kousků, jak je označil sám autor návrhu Peter Packaň.

"Při jejich tvorbě jsem dostal volnou ruku. Za hlavní motiv jsem vedle postavy hokejisty zvolil slovenské hory. Do návrhu jsem je zakomponoval netradičně - výřezem, díky kterému je medaile i přes klasický kulatý tvar unikátní," uvedl Packaň na dnešním představení medailí v Bratislavě.

Foto: Sukup/SZĽH Ján, ČTK

Organizátoři mistrovství světa v hokeji představili v Bratislavě medaile pro tři nejlepší týmy MS. Cenným kovům dominují postava hokejisty a motiv slovenských hor.

Podoba medailí se řídí striktními pravidly nastavenými mezinárodní hokejovou federací IIHF. Podle regulí je nutné dodržet kulatý tvar a přesnou velikost i hmotnost. Váha jedné medaile je přibližně 350 gramů. Vyrobeny jsou se slitin mědi a zinku, povrch je upravován niklováním, zlacením a patinováním.

"Medaile jsou společně s pohárem pro mistry světa nejzásadnější věcí na šampionátu. Jsme rádi, že jsme opět vytvořili unikátní medaile, které budou jejich držitelům připomínat zem a město, kde o jejich zisk bojovali. To byl náš hlavní cíl," uvedl ředitel organizačního výboru Igor Nemeček. "Chtěli jsem, aby medaile byly krásné. Stejně tak si přejeme, aby byl krásný i celý šampionát," dodal.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko