Hlavní obsah

Česko - Německo 5:4Trnitá cesta za výhrou. Češi po divoké přestřelce těsně porazili Německo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Krejčík 1 : 0
6. Kolář 2 : 0
8. Bergmann 2 : 1
10. Bergmann 2 : 2
14. Tomášek 3 : 2
20. Beránek 4 : 2
25. Nowak 4 : 3
52. Mertl 5 : 3
57. Michaelis 5 : 4
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Národní tým sice porazil hokejisty Německa 5:4 ve třetím přípravném duelu před MS, ale utrápeným herním projevem zrovna nenadchl. Především v defenzivní práci ukázal znovu dost nedostatků. Po divoké první třetině, která přinesla šest gólů během necelé čtvrthodiny, vedli Češi v Karlových Varech rozdílem dvou branek, jenže cesta za výhrou v duelu dvou dosud neporažených celků v Euro Hockey Challenge byla poměrně trnitá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace oslavují gól proti Německu na 4:2.

Článek
Fotogalerie

Slavnostní buly na karlovarském ledě, kam se národní mužstvo vrátilo po čtyřech letech, obstaral olympijský medailista v běhu na lyžích Lukáš Bauer a vyznal se u toho z fandění hokeji. Čeští hráči gólově potrestali hned první faul soupeře, když v přesilovce tvrdě vypálil Krejčík. Strahlmeier puk sice vyrazil, ale jen nad sebe a vzápětí mu spadl za brankovou čáru.

Pro skórujícího obránce z Raumy to byla unikátní chvíle, protože na svůj druhý gól v národním týmu čekal více než sedm let. Trefil se při debutu v prosinci 2011 a další branku tak přidal až při svém 85. startu za národní tým.

O osmnáct vteřin později bylo vedení národního týmu už dvougólové, když Fořt šikovně objel branku a našel úplně volného kapitána Koláře. Jak rychle ale domácí náskok získali, tak podobně lehce o něj přišli. Stačilo, aby Řepík vysokou holí zasáhl do obličeje Wohlgemutha, a za krvavé zranění dostal 2+2 trestné minuty.

Němci s početní výhodou naložili parádně. Nejdříve stříbrný olympijský medailista Pföderl našel Bergmanna, který se trefil do horního růžku. Zanedlouho se tento německý střelec prosadil podruhé, když propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně chudáka Kováře v brance.

Vyrovnané pak bylo nejen skóre, ale i hra, než obojí převážila na českou stranu svižná gólová střela zápěstím v podání finského legionáře Tomáška. Do konce třetiny se přece jen hrálo víc v útočném pásmu reprezentantů, kterým to nakonec vyneslo i hodně šťastné navýšení náskoku.

V rohu kluziště bojoval o puk karlovarský Beránek, jenž ho pouze v zoufalství nahodil na německou branku, přesto se čtyřicet vteřin před koncem první třetiny dočkal premiérového gólu při svém šestém vystoupení za národní tým.

Hosté po pauze přidali na důrazu, k tomu dobře bruslili a pohotová kombinace Loiblova útoku, do níž se zapojil i skórující obránce Nowak, jim vynesla kontaktní gól. Vyrovnání měl na holi Kurth, Kovář naštěstí proti jeho střele včas vytasil vyrážečku. Vzápětí zahodil sólo jeden z nejaktivnějších českých hráčů Tomášek, ale jinak reprezentantům scházel výraznější tlak do branky.

Němci vedení finským koučem Söderholmem se ani za stavu 4:3 nevzdávali naděje na obrat, Kovář byl také zaměstnanějším z brankářů. V cestě za vítězstvím mohla utvrdit národní mužstvo další využitá přesilovka, na jejímž konci byl Mertl.

Když se ale tento český útočník provinil o pět minut později proti pravidlům, soupeř bleskově využil početní výhody a tajenka zápasu zůstávala otevřená do konce. Hosté hráli v poslední minutě power-play, ale už nic nevymysleli. Češi vyhráli a docela se jim ulevilo, odveta se hraje ve čtvrtek od 17:20 znovu v Karlových Varech.

Euro Hockey Challenge v Karlových Varech:
Česko– Německo 5:4 (4:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Krejčík (T. Zohorna), 6. Kolář (Fořt), 14. Tomášek (Červený), 20. O. Beránek, 52. Mertl (Sekáč, H. Zohorna) – 8. Bergmann (Pföderl), 10. Bergmann (M. Weber, Michaelis), 25. Nowak (Bokk, Loibl), 57. Michaelis (Bokk). Rozhodčí: Hribik, Pešina – D. Hynek, Zíka. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:2. Diváci: 5238.
ČR: Jakub Kovář – Zámorský, Polášek, Kundrátek, Kolář, F. Pavlík, Krejčík, Mozík, Jordán – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – H. Zohorna, T. Zohorna, Sekáč – Tomášek, Fořt, Červený – O. Beránek, Mertl, P. Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Německo: Strahlmeier – Daschner, Schopper, Nowak, M. Weber, Bittner, B. Krupp, Wissmann, Wagner – Pföderl, Michaelis, Bergmann – Elsner, Noebels, Wohlgemuth – Bokk, Loibl, Tuomie – Kurth, Fauser, Höfflin – Ziegler. Trenéři: Toni Söderholm a Cory Murphy.

Reklama

Související témata: