Hlavní obsah

Štěstí se musí jít naproti, mínil Beránek. Jeho premiérový gól viděli ve Varech i rodiče

Martin KézrPrávo

Teprve druhý ze šesti zápasů za národní tým odehrál Ondřej Beránek na domácím ledě. U 23letého útočníka to při středeční karlovarské výhře 5:4 nad Němci navíc platilo doslova, vždyť patří mezi klíčové hokejisty místní Energie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Beránek z Česka a Dominik Bittner z Německa během utkání Euro Hockey Challenge.

Článek

O to větší radost pak mohl mít z premiérové trefy v českém dresu. „Co víc si přát před domácím publikem. Byl jsem ale strašně nervózní a do zápasu šel s velikou pokorou," přiznával Beránek.

Gólu se dočkal čtyřicet vteřin před koncem první třetiny. „Jel jsem do rohu za nahozeným kotoučem, povedlo se mi dohrát německého obránce, ale pak už nezbylo než zkusit hodit puk na bránu. Byla to trošku náhoda, padlo mi to tam se štěstím. Když mu ale jdete naproti, někdy se i tohle povede," usmál se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace Ondřej Beránek (vlevo) a Tomáš Mertl se radují z gólu proti Německu.

Puk mu schovali spoluhráči

Měl i schovaný puk na památku. „„Kluci mi ho vzali a hned přivezli na střídačku," líčil Beránek. Mezistátní duel si nenechali ujít ani jeho nejbližší. „Přijeli rodiče i někteří kluci od nás z Havlíčkova Brodu. Jsem rád, že táta s mámou mohli být na hokeji a viděli ten můj první gól na vlastní oči," ocenil nebojácný útočník, jenž zatím neuvažuje směrem k MS. "Vážím si každého dne, co v reprezentaci můžu být," dodal.

Beránek měl i radost, že si mohl zahrát před více než pěti tisíci diváky v zaplněném hledišti. „Fanoušci byli úžasní, chtěl bych jim moc poděkovat, že přišli a podporovali nás," říkal. „Atmosféra fakt super. My jsme rádi, když je plný dům. Venku bylo krásně, takže jsme vděční, že dorazilo tolik lidí," doplnil ho Jakub Krejčík, jenž otevřel skóre dost kuriózně. „Vypálil jsem v přesilovce, gólman to vyrazil do vzduchu, ale pak asi ztratil orientaci a puk spadl za něj," prozradil.

Krejčíkova dlouhá pauza

Obránce z finské Raumy skóroval na mezistátní scéně po sedmi letech a pěti měsících. „Už jsem myslel, že si toho ani nevšimnete. Ale je to tak, musel jsem odehrát přes osmdesát zápasů za reprezentaci, než jsem se dočkal druhého gólu v nároďáku," líčil Krejčík.

Útočně se národní tým prosadil, jenže bota ho tlačí v defenzívě. „Celý zápas byla v naší obraně velká okénka. Víme to, ještě je hodně co zlepšovat. Hrát proti kvalitnějšímu soupeři, nemuseli jsme vůbec vyhrát. Se Švédy nebo proti Rusům si takové chyby vůbec nemůžeme dovolit, to by s námi bylo hodně zle," uvědomoval si jeden z nejzkušenějších beků v české sestavě.

Jasný postoj k tomu zaujal i kapitán Jan Kolář. „Fakt si musíme sednout a říct si k obraně zásadní věc, jak to budeme hrát, a nemít varianty, z nichž budeme vybírat. Už jsme se o tom bavili s trenéry, že jinak v tom bude chaos, když jeden řekne tohle a druhý zase něco jiného," prohlásil.

Proměna bránění by se měla projevit už při dnešní odvetě s Němci, která začíná v Karlových Varech zase v 17.20. Do branky podle plánu půjde Patrik Bartošák, o složení formací se kouč Miloš Říha rozhodne až po dopoledním rozbruslením. „Změny budou, jen ještě přemýšlím, jak moc do toho sáhneme. Především chceme, aby se nám s dostatečným prostorem ukázali všichni hráči, než třeba někoho pošleme domů," uvedl kouč.

Reklama