Hlavní obsah

Český hokej pláče! Zemřel legendární kouč Luděk Bukač

Praha
Aktualizováno

Český hokej zasáhla smutná zpráva. V sobotu ráno ve věku 83 let zemřel legendární trenér Luděk Bukač starší. Reprezentaci dovedl k titulu mistrů světa v letech 1985 a 1996. Na olympijských hrách v roce 1984 v Sarajevu slavil s týmem stříbrné medaile. Informaci zveřejnil iSport.cz, potvrdil ji na twitteru i Bukačův bývalý svěřenec Jiří Hrdina.

Foto: Sport.cz

legendární hokejový kouč Luděk Bukač zemřel ve věku 83 let

Článek

"Luděk Bukač byl půl století výraznou součástí naší hokejové historie. Jako hráč a především jako trenér, metodik a pedagog se v tomto období výrazně podílel na úspěších české hokejové školy. Po nedávném úmrtí Jána Staršího ztratil někdejší československý hokej další významnou osobnost," uvedl v tiskové zprávě prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Rodák z Ústí nad Labem sám jako střední útočník odehrál za Československo 30 reprezentačních zápasů. Zúčastnil se světových šampionátů v letech 1961 a 1963, kde národní mužstvo získalo stříbro a bronz.

Trénovat v lize Bukač začal v roce 1967, reprezentace se poprvé ujal v roce 1979 a spolu se Stanislavem Neveselým vybudovali mužstvo, které na MS 1985 v Praze protrhlo dlouholetou nadvládu sovětské "sborné".

Po rozdělení federace se Bukač v roce 1994 postavil na střídačku českého výběru a ve Vídni 1996 ho pak dovedl k prvnímu samostatnému triumfu. Po následném nezdaru na Světovém poháru však od mužstva v únoru 1997 odešel.

Bukač trénoval rovněž národní týmy Rakouska a Německa. Po odchodu z vrcholového sportu se začal věnovat hokejové škole, kterou spolu se synem založil v roce 1991 v Jindřichově Hradci. Autor řady odborných publikací byl v roce 2007 uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

"Zpráva o úmrtí pana doktora Luďka Bukače nás moc zasáhla. Byl velkou postavou dějin Sparty i národního týmu, osobnost s nadprůměrným intelektem, skvělý člověk a muž s velkým mimohokejovým přesahem," uvedl předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Bývalý brankář se pod Bukačem představil i v národním týmu. "Moc si vážím jeho práce, kterou pro český hokej odvedl. Čest jeho významné památce a upřímnou soustrast celé rodině," dodal Bříza, který je členem Rady IIHF. Někdejší útočník Bukač hrál za Spartu v letech 1959 až 1961 a 1963 až 1967 a jako trenér ji vedl v letech 1967 až 1969 a 1973 až 1980.

Československý hokej tak ztratil v krátké době další velkou osobnost. Před týdnem zemřel ve věku 85 let kouč Ján Starší. Společně s Karlem Gutem dovedli československou reprezentaci ke zlatým medailím na MS 1976 a 1977.

Reklama