Hlavní obsah

Sklenička: Trenéři v zámoří mi říkali, že občas působím unaveným dojmem

Martin KézrSport.czPrávo

Celý rok na farmě Montrealu čekal, jestli se dočká premiérového startu v NHL. Jenže Canadiens na 22letého hokejového obránce Davida Skleničku neukázali. Odehrál tak za Laval 68 utkání s bilancí 3+6 a když tam skončil, příjemně ho překvapila pozvánka do národního týmu.

Foto: Profimedia.cz

David Sklenička v dresu národního týmu (archivní foto)

Článek

„Abych řekl pravdu, tak jsem ani moc nepočítal s tím, že by se mi ozval někdo z reprezentace. Přece jen nebyla sezona úplně podle mých představ a prožil jsem si za oceánem při svém prvním angažmá v cizině vážně těžký rok, takže jsem moc rád, že zase dostávám šanci zabojovat o mistrovství světa," říká Sklenička, jenž od pondělí trénuje s českým výběrem na ledě v Nitře. „Zase jsem se po devíti dnech postavil na brusle," prozrazuje.

Už v pátek v Trenčíně proti Slovákům chce chytit zápasový rytmus, aby nakonec uspěl v nominačním soupeření. „Nemám nic jistého ani od kouče slíbeného, ale rád bych se vešel mezi osm beků pro šampionát. Po loňské dost nečekané účasti je moje touha zahrát si znovu mistrovství obrovská. Zvlášť když se letos hraje na Slovensku, kam určitě dorazí spousta diváků z Česka," přiznává Sklenička.

O šanci je jsem připraven bojovat

Svůj osud na farmě bral s pokorou. „Přece jen jsem nešel za oceán s přehnaným očekáváním, že bych měl hned naskočit do NHL. Ke konci sezony sice kluby obvykle zkouší nové kluky, jenže Montreal do poslední chvíle bojoval o play off, takže tam do sestavy moc nesahali," tvrdí obránce, jenž má smlouvu i na příští rok.

„Jsem o svou šanci v zámoří připraven dál bojovat a snad už to další sezonu vyjde. Jen doufám, že mě nevytrejdují a na konci srpna se do Montrealu vrátím," uvažuje

Do sestavy Canadiens se ale neprosadil ani jeho krajan Moravčík, který z farmy volil uprostřed sezony návrat do Plzně. „Michal mi ze začátku hrozně pomohl, protože jsem téměř vůbec neuměl jazyk a on mi překládal, co a jak po nás chtějí trenéři. Když jsem tam ale osiřel, musel jsem sám mluvit už jen anglicky a tím jsem se rychleji naučil," říká Sklenička.

Důraz na kondici

Také zámořský styl hry musel trochu vstřebat. „Je tam spousta soubojů i díky tomu užšímu kluzišti a všechno ve velké rychlosti," uvažuje, ale největší náročnost spočívala podle něj v tom, že hrál tři zápasy ve čtyřech dnech prakticky každý týden. „I trenéři říkali, že občas působím unaveným dojmem. Právě na tomhle bych měl zapracovat, abych zvládal takovou porci," naznačuje.

„Dostal jsem od vedení klubu i nějaký plán, co mám dělat přes léto, abych přišel ještě líp připravený," prozrazuje Sklenička, jenž i tak cítí, že v zámoří hokejově vyrostl. „Náš trenér Bouchard byl hrozný pes na detaily, takže doufám, že jsem se herně posunul. Mám i víc zkušeností a v reprezentaci to teď budu moct zužitkovat," líčí.

Pobyt v Kanadě mu nabídl úplně nový pohled na hokej. „Každý trénink se tam jede na 110 procent. Nejen u Canadiens, ale i na farmě vládne obrovská konkurence. Už na kempu se rvalo o šanci 60 hráčů, přitom zůstalo pohromadě prakticky celé jádro týmu. Hokej je v Kanadě trochu náboženstvím a v Lavalu, což je v podstatě montrealské předměstí, se mně žilo dobře, do centra se dá dojet za 30 minut metrem," usmívá se Sklenička.

Reklama