Hlavní obsah

Zemřel Zdeněk Marek, z mistrů světa z roku 1949 zůstává naživu už jen Zábrodský

Praha

Ve věku devadesáti tří let zemřel 29. března v americké vesnici Phoenicia poblíž New Yorku předposlední z žijících československých hokejových mistrů světa z roku 1949 útočník Zdeněk Marek. Informovala o tom Mezinárodní hokejová federace IIHF.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Marek pomohl v roce 1949 vybojovat československým hokejistům ve Stockholmu titul mistrů světa.

Článek

Marek se narodil 16. října 1925 v Prostějově, kde také s hokejem začínal. Po odchodu na vysokou školu do Prahy a následně na vojenskou službu nastupoval i za LTC Praha, Spartak Praha Sokolovo a ATK Praha.

Na mistrovství světa v roce 1949 ve Stockholmu se dostal i kvůli letecké katastrofě nad kanálem La Manche, při které o rok předtím zemřelo šest československých hokejistů včetně pěti mistrů světa z roku 1947.

Domů se nevrátil a unikl vykonstruovaném procesu

Marek na šampionátu 1949 pomohl Československu ke zlatým medailím gólem proti Finsku. Po skončení turnaje se jako jediný z kádru nevrátil do své vlasti a nejspíš tak unikl vykonstruovanému procesu, po němž bylo Státním soudem v roce 1950 odsouzeno jedenáct tuzemských hokejistů včetně osmi jeho spoluhráčů z MS 1949 za údajnou velezradu a špionáž proti socialistickému Československu.

Marek zůstal ve Stockholmu, kde hrál hokej za místní klub Hammarby. Později se přesunul do New Yorku, kde s hokejem pokračoval, více se ale začal úspěšně věnovat tenisu.

Z mistrů světa z roku 1949 tak naživu zůstává už je Vladimír Zábrodský, který se od šedesátých let minulého století natrvalo usadil ve Stockholmu.

Reklama

Související témata: